13.8.09

Mikrolahjoitukset vaalikampanjoinnissa

Vaalirahakohun myötä on esitetty useita huolehtivia puheenvuoroja siitä, saavatko puolueet ja ehdokkaat enää lainkaan ulkopuolista rahoitusta kampanjointiin. Luonnollisesti näkemykset ovat tulleet niistä suunnista, joissa esimerkiksi yritysrahan merkitys on ollut suuri.

Itse pitäisi suurten vaalitukiaisten loppumista pikemminkin demokratian voittona. Se tasa-arvoistaa ehdokkaita ja puolueita. Mainiointa olisi, jos kampanjoiden koot tulisivat alas kautta linjan. Se korostaisi kekseliäisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja sisältöä.

Rahoituksessa entistä suurempaan rooliin nousevat tavallisten ihmisten, puolueen rivijäsenten ja symppaavien tukijoiden mikrolahjoitukset. Suomessa lahjoitusperinne on vielä vähän lapsenkengissä, mutta eri järjestöjen suoraveloituskampanjoinnilla keräämät rahat osoittavat, että mahdollisuuksia on. Suurella määrällä 5-100 euron lahjoituksia tukee vaalikampanjaa merkittävällä tavalla.

2 comments:

t said...

"Se korostaisi kekseliäisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja sisältöä."

Hyvä pointti.

Vähentää puoluetoimistojen valtaa kun ei voida rahalla enää nostaa ihmisiä tyhjästä ja selittää, että "tämä on se uusi ja freesi vaihtoehto" vaan uusien tyyppien täytyy olla vaalien välillä aktiivisia ja jaksaa jalkaantua.

Uskoisin, että se pelaa varmaankin 25+ pitkänlinjan aktiivien ja todellisten vaihtoehtojen eduksi 40+ tyhjästä tulleiden "jatkamme samaa linjaa" ehdokkaiden tappioksi :) Tekee oikein hyvää politiikan uudistumiselle.

Duunarien äänestäjä said...

No kerääpä ensi vaaleihin muutamalle ehdokkaalle vaikka 300 n. 100 euron lahjoitusta, niin näet miten helppoa se on.