18.7.09

Taloustieteen uudelleenarviointia

Meneillään oleva talouskriisi on johtanut laajaan (ja jo kauan vaadittuun) uudelleenarviointiin ja keskusteluun taloustieteen piirissä. Toivottavasti tällä kertaa myös tämä niin ikävän monimutkainen todellisuus otetaan mukaan mallinnuksiin. The Economist kirjoittaa asiasta.

Economics: What went wrong with economics | The Economist

On hyvä muistaa, että usein esitetty väite siitä, että kukaan ei tiennyt mitä on tulossa, ei ole totta. Finanssimarkkinoihin liittyvistä vaaroista on varoiteltu vuosikausia, niitä vain ei haluttu kuulla nousukauden huumassa.

2 comments:

Timo K said...

Varoittelijoita on kaikkina aikoina niin hyvinä kuin huonoinakin. Ja kun jokin kriisi sitten aktualisoituu, joku varoittelija pääsee kehaisemaan asiantuntemuksellaan. Näin on aina ollut ja näin on aina oleva.

Mutta talouskriisin tulemista on viime vuosina arvuuteltu monilla tahoilla, mutta arvuuttelijoita ei ole löytynyt niistä, joilla on oikeasti vaikutusvaltaa näissä asioissa.

Timo Pyhälahti said...

Hommalle kävi vähän kuin kommunismille: Hieno ajatusviritelmä hämäsi uskolliset kannattajansa, eikä yleisinhimillistä huonoutta ja epätäydellisyyttä, puhumattakaan riittävästä maltillisesta epäluulosta, muistettu pitää mielessä. Sitäpaitsi paljastuneet pyramidihuijaustapaukset a la Madoff paljastavat tämänkin homman eliitin vähittäisestä etääntymisestä myös oman ideologiansa ytimestä. Olisi nimittäin luullut jo Enronista oppivan...