28.7.09

Hei, ei puhuta sodasta!

Kokoomus on viime aikoina kovasti pyrkinyt profiloitumaan avoimena ulkopoliittisena keskustelijana, jopa luutuneiden asenteiden tuulettajana. Onhan totta, ettei ulkopolitiikka ole Suomessa kuulunut niihin aiheisiin, joista eläväinen debatti olisi ollut muodikasta.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin näkemys siitä, että Suomi on Afganistan-operaation myötä sodan osapuoli, oli kuitenkin kokoomusministereille liikaa. Ulkoministeri Stubb kutsui tällaista näkemystä "vastuuttomaksi" ja puolustusministeriön suunnalta todettiin, ettei keskustelua sovi "sekoittaa väärille urille johtavilla ajatuksilla". Voin vain yhtyä Heikki Aittokosken kolumniin päivän Hesarissa, kun hän toteaa tsaarinajan haisevan.

Näyttää siltä, että kokoomuksessa halutaan keskustelua ulkopolitiikasta vain, jos se pysyttelee heille sopivissa aiheissa. Tärkein on tietysti Nato-jäsenyyden käsitteleminen myönteisessä valossa.

1 comment:

Anonymous said...

samasta höyrysin minäkin tänään...

Häkämiehen/Stubbin linja ei ole älyllisesti kestävä.

Pelkään että on vain ajan kysymys kun suomalaisia sotilaita tulee kotiin sinkkiarkussa. SIlloin keskustelu on pakko käydä.

Ainoa ratkaisu ei mielestäni ole myöskään Arhinmäen "pois heti" -linja. Mutta keskustelua pitäisi käydä, erityisesti pitkän tähtäimen tavoitteista. Milloin kriisi on hallittu? Mitä sotilaallisella voimalla yritetään saavuttaa?