1.6.09

Ottaako ekokauppa päähän?

Ajattelin taas vaihteeksi antaa ekokaupalle mahdollisuuden. Teen niin aina välillä. Luomut ja reilut tuotteet ovat mielestäni hyvä asia. Lisäksi naapurin ekokauppa ei kuulu suureen ketjuun, mikä sekin on hyvä asia noin suomalaisen kaupan rakennetta ajatellen.

Maksan mielelläni tästä kaikesta ylimääräistä. Sen sijaan en halua maksaa ylimääräistä siitä, että valikoimat ovat huonoja, visa electronilla maksaminen tökkii ja paikka haisee ällöhippisuitsukkeelta. Lisäksi tuotevalikoima on yleensä pirun outo. Ostin puoliväkisin kolme tuotetta, vieraisestä marketista sitten oikeat ostokset.

Vihreällä bisneksellä ei ole mahdollisuuksia ellei hommassa omaksuta "engage first, explain later" -ajattelua. Näiden ekokauppojen ja tuotteiden pitää olla niin hyviä ja laadukkaita, että niitä haluaa ostaa itsessään. Se eko & reilu & lähi on sitten mainiota bonusta.

Haluaisin normaalin supermarketin, josta saisi kaikki arkipäivän elintarvikkeet, mutta niin laajasti luomuna & reiluna kuin mahdollista. Ruotsissa peruskejulähikauppa on jo melkein tällainen. Maataloustukia maksetaan tässäkin maassa jotain parin miljardin luokkaa vuodessa. Voisiko siitä jonkun rahan nyt kohdentaa tähän.

8 comments:

Timo K said...

Juuri näin! Luomu- ja ekoruoka esille ja tarjolle normaalisti ilman stereotyyppisiä luomu-uskomuksia ja -vermeitä. Eihän näissä hippiluomukaupoissa käy kuin asiaan vihkiytyneet maailman parantajat, jokta usein jo olemuksellaan pitävät tavikset luomukaupoista kaukana.

hukkajukka said...

Mulla ei ole ollut ekokauppojen kanssa mitään ongelmia, mutta ymmärrän pointin.

Mutta esim. arabian k-kauppa vastaa aika hyvin kuvausta normaali supermarketti, "josta saisi kaikki arkipäivän elintarvikkeet, mutta niin laajasti luomuna & reiluna kuin mahdollista". Olkoonkin että siellä on toki myös perinteiset riistotuotteet hyvin esillä. Mun viikko-ostoskorissa sieltä on ehkä pari-kolme epäluomua tuotetta. Aika kallista se kyllä on.

Anonymous said...

Berliinissäkin "öko" on jo aika valtavirtaa ja luomukaupat ovat tavallisen marketin kokoisia ja näköisiä:

http://www.eokomma.de/

Leo Stranius said...

Suosittelen kasvisruokakauppa Asokaa! Sieltä saa lähes kaikki normaalit päivittäiselintarvikkeet luomuna ja vegaanisena.

Teemu said...

Minua ottaa ylipäänsä suomalainen ruokakauppa päähän, luomua tai ei. Marketista voi ostaa purkki- ja maitotuotteita, ne ovat suht hyvälaatuisia ja aika hyvin luomunakin saatavissa. Kalatiskitkään eivät ole hullumpia. Mainittu K-Arabia on yksi parhaista, mikä ei tosin vielä tarkoita että se olisi hyvä, siellä on jopa ihan kohtuullinen lihatiski.

Mutta se tuoretavara, luomua tai ei. Ja palvelu. Jos menen esim. Italiassa ihan normaali markettin, siellä on irtoyrttejä kilokaupassa, eli otat sen verran kuin tarvitset. Ainoa paikka jonka tiedän koko Suomessa jossa tämä onnistuu on mainio pieni vihanneskauppa Hakaniemen hallissa, sen luomukaupan vieressä. Mihin kukaan tarvitsee esim. ruukullista sitruunamelissaa? Miksei joku ekokauppa pysty edes tällaiseen palveluun, eli mitä järkeä on kilpailla markettien kanssa purkkitavarassa?

Tai salaatit. Kotimainen salaatti ei talvella maistu miltään ja maksaa maltaita, tammikuinen kasvihuoneviljely tuskin on myöskään kovin ekologista. Yllämainitusta vihanneskojusta saa ranskalaisia tuontisalaatteja, eivätkä ole edes pahan hintaisia.

Tai leipä. Se on yksi niistä asioista joka suomalaisessa ruokakulttuurissa on perinteisesti hyvää. Sitä saa monenlaista, ja se tuoretta, laadukasta ja edullistakin. Tai siis oli, ennen kuin joku piru keksi paistopisteet. Nyt saa Hangosta Kittilään kolmea eri Fazerin pakasteleipää hirveään hintaan. Onneksi on vielä edes vähän pienleipomoita, niiden tuotteita on tosin marketeista turha etsiä (esim. sen K-Arabian leipävalikoima on luokaton). Osoite josta etsiä on taas tietenkin Hakaniemen halli, sieltä saa halutessaan puolikkaankin leivän. Stockmann on myös ihan hyvä.

Tai hedelmät. Niillä kaikilla on sesonkinsa, silloin ne ovat hyviä. Muulloin ei. Jos joku marketti nyt haluaa välttämättä myydä joka ikistä lajiketta ympäri vuoden niin sen kun, mutta eikö niihin voisi laittaa jonkun varoitustekstin tyylin "tämä avokaado on raaka"? Paras paikka Helsingissä ostaa hedelmiä on pieni herkkukoju, et ikinä arvaa missä, jossa on aina píeni valikoima hyviä hedelmiä. Ne on luultavasti ihan samaa Veikko Laineen tuontia, mutta myyjä valikoi siitä mitä myy. Tuosta maksaa mielellään.

Eli, suomalaisen markettikaupan suhteen olen menettänyt toivoni ja pienekokaupalla on vaikeuksia ymmärtää pienkauppaa. Hyvä ruoka haetaan siis erikoisliikeistä, ehkä se ei vaan kiinosta asikasetuusomistajia?

Kävin Lasipalatsiin avatussa Eat & Joy -myymälässä, ihan hyviä kaikkien käyryysdirektiivien vastaisia kurkkuja esimerkiksi. Ei sielläkään tosin tarjota esim. irtoyrttejä, leipätiskiä, tms. palvelutuotteita.

Muuten, aika moni Amerikassa matkannut on tykästynyt Farmer Joe's lähi/luomuruokaketjuun. Moni ei kuitenkaan tiedä että sen omistaa Lidl. Euroopanvalloitusta odotellessa.

Saska Tuomasjukka said...

Olen samaa mieltä, Tapio. Luomun ja muun hyveellisen myymisessä on Suomessa ihmeellinen tyhjiö. Melkein tuntuu, että jos joku oikein hyvän luomukaupan saisi pystyyn, sen ovella todennäköisesti kysyttäisiin Vegaaniliiton papereita. :)

Kauppa syyttää kuluttajaa ja päinvastoin. Ei kysyntää, ei siis tarjontaa. Muna vai kana -tilanteesta olisi päästävä eteenpäin. Tähän asti on tyydytty koulimaan kuluttajaa erilaisin kampanjoin siihen, kuinka se nahistunut luomuvihannes on löydettävissä vihannesosaston peilihyllyn perältä tai kertomalla, miksi luomu maksaa enemmän.

Kauppa ja teollisuus ovat jääneet aika lailla unholaan. Eihän niitä voi pakottaa tekemään jotain, millä ei näytä olevan suurta tulevaisuutta. Siksi ne tarvitsevat koulutusta, samalla tavoin kuin kuluttaja. Hienot sanat yhteiskuntavastuuraporteista on muutettava toiminnaksi.

Tuotantopuoleltahan on tulossakin pikkuisen tuupparia tähän suuntaan. Jos kuitenkin liian moni lähtee nyt tohinalla luomuun, eikä kauppa ole hengessä mukana, kalliisti tuotettu luomu myydään tavanomaisena. Kaupan pitää siksi sitoutua luomutuotteiden pitämiseen hieman menekkiä paremmalla paikalla.

Suurin ongelma on mielestäni kuitenkin luomutuotteiden valmistajalla. Perinteien ituhippi ostaa luomunsa mieluiten harmaassa 10 kilon paperisäkissä, ilman pakkausmerkintöjä. Massat haluavat massatuotetta. Tarvitsemme siis tavallisemman näköisiä ja parempia luomutuotteita.

Anonymous said...

Helsingin keskustaan lasipalatsiin on juuri avattu kaipaamasi liike. :)

Anonymous said...

Amsterdamissa on helppoa ostaa laadukkaita eko-, reilu-, lähi- ja gourmet tuotteita torilta. Myyjiä on monia, joten aina löytyy hyvännäköiset vihannekset, leivät, juustot ja gourmet ainekset. Ei mikään hippipaikka, vaan viehättävä miljöö keskellä kaupunkia. Esillä myös jonkinverran antiikkia, kankaita ja vaatteita. Vieressä tavallinen tori, josta saa sitten halvemman hinnan. Supermarkettiin verrattuna vähän valikoiden hinta pysyy kohtuullisena. Laatu sen sijaan paranee. Minuakin ihmetyttää välillä Suomeen juurtunut 'ekohipit' vastaan 'normaali kuluttaja'. Täällä monimuotoisuus on yhdistetty ja siten sekä myyjät että asiakas kunta on monenlaista peheenäidistä, turistiin ja businessmiehestä ekohippiin. Tietenkin helppoa shoppailua vaan jos asuu kaupungissa.