10.2.09

Talvella ei tuule ja muita myyttejä...

Suomen tuuliatlaksen päivittäminen on puolivälissä. Jo nyt vanhat käsitykset murtuvat:

– Esimerkiksi väite, että talvipakkasilla ei tuule lainkaan, voi olla totta maan pintatasossa sisämaassa, mutta ei merialueilla eikä tuntureilla, toteaa väliraportin luovuttanut tutkimuspäällikkö Bengt Tammelin Ilmatieteen laitokselta.


Toivottavasti tuuliatlaksesta saadaan vihdoin kunnolla vauhtia tuulivoiman rakentamiselle myös Suomessa.

4 comments:

Matti said...

Toivottavasti ei kuitenkaan tunturien huippuja kaunistamaan.

Anonymous said...

No, nykyään tunturien huippuja koristavat laskettelukeskukset ja niiden kännykkämastot. Minusta tuulivoimala on pienempi paha!

Matti Koivisto said...

Tuulivoimaa tutkitaan nyt paljon, mikä on erittäin hyvä asia. Ainakin 2000 MW voidaan tekniikan puolesta asentaa ilman kovin suuria investointeja verkkoon tai säätövoimaan. Tämä vastaa vuosienergiana keskikokoista ydinvoimalaa. Oman käsitykseni mukaan 4000 MW ei vielä vaatisi mitään kohtuuttomia lisäinvestointeja.

Esim. ydinvoimaan verrattuna on hyvä muistaa myös tuulivoiman kotimaisuus: Esim. ABB:n tuulivoimageneraattorit tehdään Suomessa ja winwind on kokonaan Suomalainen. Tuulivoima voisi olla tulevaisuuden suomalainen vientituote, tämä alan osaamista Suomesta löytyy.

Tuulivoima tarvitsee kuitenkin tukea (ja sitä se myös saa todella paljon esim. Saksassa ja Tanskassa). Ymmärtääkseni epäselvä tukipolitiikka on suurin ongelma Suomen jäädessä pahasti jälkeen Euroopan tasolla tuulivoiman suhteen. Tässä tarvitaan poliittista tahtoa (eikä uusien ydinvoimaloiden rakentamista!).

Matti Koivisto said...

Tässä vielä vähän wikipedia-kamaa, jos ei ole jo tuttua: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuulivoima_maittain

Suomen kohdalla sanotaan: "Tuulivoiman ennustetaan lisääntyvän 20–30 %:n kokonaisenergiasta". Enpä tiedä koska toteutuu, mutta ainakin Euroopassa ollaan rakentamassa paljon tuulivoimaa. Myös esim. Britit, jotka eivät ole olleet kovin vahvasti pinnalla tuulivoiman suhteen, ovat laittaneet pystyyn paljon uusia projekteja.

Tällä hetkellä merituulipuistot ovat suosiossa, ja niiden rakentamisessa Suomella voisi olla paljon tietotaitoa tarjottavanaan. Esim. pohjoisten alueiden jään vaikutusten hallitsemisessa. Ydinvoimaloita eivät suomalaiset tee, mutta tuulivoimaloita tai niiden osia hyvinkin.

Ei näin: http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/MTV3+Kokoomus+haluaa+kolme+ydinvoimalaa/1135244449291

vaan tariffit kuntoon: http://fi.wikipedia.org/wiki/Syöttötariffi
"EU-maista vain Suomen ja Maltan energiapolitiikka perustuu pääosin vero- ja investointikannustimiin"