13.10.08

Vihreiden ruuhkamaksumalli

Vihreät julkaisivat tänään oman mallinsa ruuhkamaksujen toteuttamisesta.

Erityisenä ideana on se, että ruuhkamaksun maksanut autoilija saa käyttöönsä myös joukkoliikenteen matkalipun. Jos maksat kuukauden ruuhkamaksun niin saat myös kuukauden kausilipun. Siten kannattaa aina pohtia, josko kuitenkin menisi julkisilla.

4 comments:

Antti K said...

Hyvä ehdotus tuo ruuhkamaksumalli. Mä mietin nyt asiaa autoilijan kannalta, vaikka en olekaan autoilija.

a) Jos maksaa ruuhkamaksun, niin silloin voi valita joukkoliikenteen ja auton väliltä. Autoilija ehkä valitsee auton, koska sen "palvelutaso" on melkein aina parempi. Autoilija myös ajattelee, että "joku muu" ottaa bussin, ja tiellä pitäisi olla tilaa, koska siitä on maksettukin. Ja kaikki ajattelee samalla tavalla.

b) Autoilija ei maksa ruuhkamaksua, vaan menee joukkoliikenteellä, joka maksaa yhtä paljon kuin ruuhkamaksu. Autoilija ajattelee, että koska se maksaa yhtä paljon, niin kannattaa sittenkin mennä autolla, koska auton palvelutaso on parempi. Ja taas ollaan samassa tilanteessa.

Toivon, että Vihreiden malli toimisi, mutta perustuukohan se kuitenkin vain toiveeseen siitä, että autoilija ehkä ajattelisi vaihtoehtoja. Yhtä hyvin autoilijat vain maksaisivat maksun mutta autoilisivat silti. Toisaalta, nykyään ei tarvitse edes miettiä, kun ei toistaiseksi mitään erillisiä maksuja peritä. Hmm...

No, nyt kun mietin asiaa, niin onhan se parempi että maksulla on lisäarvona tuo seutulippu, kuin että se olisi vain pelkkä ruuhkamaksu. On vain niin hankalaa sanoa, kuinka suuri joukko se autoilijoiden kova ydin on, ketkä eivät vaihda välinettä vaikka mikä olisi.

Tapio Laakso said...

Aivan oikeaa pohdintaa. Käsittääkseni muualta maailmasta saadut kokemukset osoittavat, että osa autoilijoista siirtyy joukkoliikenteeseen. Tätä helpottaa se, että ruuhkamaksujen aloittamiseen pitää yhdistää joukkoliikenteen palvelutason parantaminen.

Osa autoilijoista on ns. ideologisia eli autoilevat, vaikka mikä olisi. Osa taas siirtyy joukkoliikenteeseen, jos se on halvempi/parempi vaihtoehto. Heistä on aloitettava.

Anonymous said...

Monet ehdokkaat ja puolueet puhuvat liibalaabaaa ja kauniita sanoja joukkoliikenteesä ja ruuhkista, Hienoa että vihreät on se ainoa puolue jolta irtoaa oikeita konkreettisia ehdotuksia!

Tuo satelliittipaikannus on kyllä käytännössä vaikeasti toteutettava luotettavasti. Toivottavasti homma saataisiin käyntiin vain noiden kiinteähintaisten lippujen avulla. Ne riittäisivät ihan hyvin ja satelliittipaikanunsversio tulisi sitten joskus kun siitä saadaan luotettava.

Tapio Laakso said...

Minulla on sellainen muistikuva, että Saksassa rekkojen tieliikennemaksut perittäisiin satelliittipaikannuksen avulla. Olenko väärässä?