15.10.08

Terveydenhuollon uudistamisesta

Eduskunnassa väiteltiin eilen terveydenhuollosta opposition vaalivälikysymyksen pohjalta. Päällimäinen väittelyn aihe oli tietysti se, tarvitaanko terveydenhuollossa ensi sijaisesti rahaa vai rakennemuutosta.

Väestön ikääntyessä on aivan selvää, että rahaa tarvitaan jatkuvasti lisää (ja lisää sitä on tullutkin), mutta lisärahoitus pitäisi yhdistää rakenteiden korjaamiseen. 2000-2006 erityisterveydenhuoltoon on tullut 10000 uutta työntekijää, perusterveydenhuoltoon noin 3500. Tämä on se perusongelma. Viime vuosien aikana resurssien lisäykset on kohdistettu kalliiseen erityissairaanhoitoon sen sijaan, että terveysongelmia olisi yritetty puuttua ajoissa ennaltaehkäisyn ja perusterveydenhuollon avulla.

Kuopion yliopiston professori Juha Kinnunen on mm. väittänyt, että vanhustenhuollossa Suomi on Euroopan laitosvaltaisin maa. Sairaalamaisiin oloihin sijoittamisessa on se ongelma, että kuntoutuksen sijasta vanhuksen lihaskunto romahtaa muutamassa viikossa. Sen jälkeen vuodeosastolta ei ole enää kotiin lähtemistä.

No comments: