12.10.08

Talouskriisi ja ympäristö

Vihreä Lanka on haastatellut Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijaa Hannu Kasevaa talouskriisin vaikutuksista ympäristönsuojeluun. Kasevan mukaan ensi vuonna ympäristöstä ei juuri puhuta. "Ehkä puhumme ympäristötavoitteista uudelleen vuonna 2015, jolloin hidas nousukausi on vihdoin alkanut".

Näin saattaa käydä, mutta niin ei saa päästää käymään. Kasevan kommenteista kuultaa läpi näkemys siitä, että ympäristökriisissä on kyse enemmän esteettisistä, toissijaisista ongelmista, jotka väistyvät, kun taloudella menee huonosti. Näin ei ole.

Ilmastonmuutos, luonnonvarojen liikakäyttö, vesistöjen saastuminen ja biodiversiteetin väheneminen kertovat talouden ja olemassa olon materiaalisen perustan liikakäytöstä ja murentumisesta. Tätä ei voi siirtää syrjään.

Tietä ulos taantumasta on etsittävä mm. vihreästä modernisaatiosta. Talous on pystyttävä siirtämään ekologisesti kestavälle perustalle esimerkiksi vähentämällä fossiilisten polttoaineiden käyttöä, lisäämällä materiaalien uusiokäyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta.

PS. Tue Vihreiden vaalityötä, osta asuntoarpa.

1 comment:

Anonymous said...

Hyvä kommentti Tapio!

Venäjän puutullikiista ja nyt käsillä oleva finanssikriisi osoittavat, että yhteiskunnilta löytyy kyllä rahaa kun poliittista tahtoa on.

Rahaa löytyy siis myös ympäristönsuojeluun. Sitä paitsi ilmastonmuutoksen torjunta tulee paljon halvemmaksi kuin toimettomana olo asian suhteen.

Ihmettelen vain, missä viipyvät puheet tukipaketeista ilmastokriisin ja luonnonvarojen ylikulutusongelmien ratkaisemiseksi..

Tsemppiä vaalityöhön!

Parhain terkuin
-Leo