21.10.08

Nuorisotiloja nuorten ehdoilla

Kampin keskus on Suomen suurin nuorisotalo.

Helsingin nuorisotiloja ollaan organisoimassa uudelleen. Tarkoituksena on pistää pystyyn isoja toimintakeskuksia, joihin keskitetään paljon erilaisia toimintoja. Keskusten tieltä ilmeisesti lopetetaan joitakin tiloja.

Aiheesta käyty keskustelu on ollut kiintoisaa. Pieniä tiloja on herätty puolustamaan kovaan ääneen. Harvempi näiden tilojen puolustaja vain on kiinnittänyt huomiota siihen, että nuorisotilojen kävijämäärät putoavat koko ajan. Osa tiloista on klikkiytynyt vain pienen porukan käyttöön.

Nuoriso äänestää jaloillaan niitä tiloja vastaan, joita monet poliittiset päättäjät ovat heille kovin innokkaasti tyrkyttämässä.

Isot toimintakeskuset voivat olla hyvä ratkaisu, koska niihin mahtuu monipuolisempaa toimintaa kuin pieniin tiloihin. Jasmine Plavsic kirjoitaa päivän Hesarin mielipiteissä: "Isompi keskus saattaa kuitenkin helpottaa kynnystä ensimmäiseen käyntikertaan, kun ihmisiä on enemmän, eikä tunnetta suljetusta sisäpiiristä kehity yhtä helposti."

Nuorisotoimintaa pitää kehittää nuorisolähtöisesti.

4 comments:

Anonymous said...

Tapio, mitä mieltä olet nuorisovaltuustoista?

Tapio Laakso said...

Suhtaudun nuorisovaltuustoon nihkeästi. Helsingissähän on yksimielisesti nuorisolautakunta päättänyt olla sellaista perustamatta.

Nuorisovaltuuston ongelmana on, että se tavoittaa pienen joukon lähinnä niitä nuoria, jotka ovat jo valmiiksi aktiivisia. Lisäksi en tykkää ns. leikki vaikuttamisesta. Nuorilla pitää olla ihan oikeata valtaa.

Esimerkiksi oppilaskunnille voitaisiin antaan enemmän sananvalta koulujen päätöksenteossa (oppilasdemokratia! :) ja oppilaskuntien edustajat voisivat sitten kokoontua välillä yhteisiin tilaisuuksiin. Tämä olisi edes jotenkin laajemmin osallistavaa.

Kerttu H. said...

Mäkin olen miettinyt näitä isompia nuorisotiloja - suurimmissa kaupungeissa ne varmaankin olis oikein hyvä juttu monipuolisuuksineen. Parhaimmassa tapauksessa ne lisäis myös yhteistyötä erilaisten järjestöjen ja teemaporukoiden kesken eikä ideat kuihtuisi siihen, etteikö löytyisi tarpeeksi tyyppejä toteuttamaan. Isot yksiköt kuitenkin vaatii, että niihin pääsee jouhevasti tulemaan ja kotiinkin paluu onnistuu.

Panu said...


Nuorisotoimintaa pitää kehittää nuorisolähtöisesti.


Tässä muuten et voisi olla enempää väärässä. Toisin kuin yleisesti kuvitellaan, nuoriso on oikeasti aika tyhmää ja mielikuvituksetonta ja sitä on pakko aikuisten voimin valvoa ja aktivoida. Omilleen jätetty nuoriso taantuu nopeasti Kärpästen herran johtamaksi alkuasukasheimoksi.