6.10.08

Mitä kerjäläisille pitäisi tehdä?

Helsingissä on tämän vuoden aikana käyty keskustelua suhtautumisesta Itä-Euroopasta tulleisiin romanikerjäläisiin. Aihetta käsiteltiin tänään Vapaan liikkuvuus -verkoston paneelissa.

Pari vastausta.

1) On lopetettava se mitä tällä hetkellä tehdään. Sosiaaliviraston ja poliisin toiminta ei ole auttamista tai rikoksiin puuttumista vaan kiusaamista ja kontrollia. Jos auttaa ei haluta niin ihmisten voi sitten antaa olla.

2) Kerjäläisiä on kohdeltava samalla tavalla kuin suomalaisia asunnottomia ja tarjottava heille hätämajoitus ja sosiaaliturvaa ilman käännyttämisen uhkaa.

9 comments:

Anonymous said...

Niinpä. Toivottavasti kaupunginvaltuuston porvariakseli (Kokoomus-Vihreät) toimii asiassa jo ennen vaaleja.

terv. kylteri

Daider said...

"Kerjäläisiä on kohdeltava samalla tavalla kuin suomalaisia asunnottomia ja tarjottava heille hätämajoitus ja sosiaaliturvaa ilman käännyttämisen uhkaa."

Saadaanko lähettää kaikki ne kerjäläiset, jotka kurjista olosuhteistaan ja ikuisesta köyhyydestään, koska joutuvat asumaan helvetin rikkijärvien rannalla siellä kotimaassaan, sinun luoksesi asumaan? Rahahan ei ole ongelma, sitä tulee siitä pankin seinästä tulevasta taikaseinästä.

Aikuisten oikeasti, Romanian kerjäläisten taustalla pyörii järjestelmällinen rikollisorganisaatio, joka järjestää kerjäläisiä Suomeen hankkimaan rahaa. Se, että Romanian presidenttikin on suoraan myöntänyt ettei heitä kiinnosta tehdä mitään omille yhteiskuntansa ulkopuolelle pudonneille, ei tarkoita että meillä olisi velvollisuus tehdä niin.

Suomessa on jo nyt liikaa ihmisiä, jotka ovat joutuneet yhteiskunnan tukiverkon varaan tai jopa pudonneet siitä läpi. Olisikin tärkeämpi keskittyä siihen, että heidän asiansa hoidetaan kuntoon ennenkuin alamme raahata maailmalta lisää huono-osaisia.

Tapio Laakso said...

Hyvinpä daider tunnet järjestelmälliset rikollisorganisaatiot, kun poliisi nimenomaisesti kiistää, että mistään tällaisesta on näyttöä.

Ei meillä toki ole mitään velvollisuutta auttaa, mutta auttaminen on oikein.

jeb jeb said...

http://yle.fi/poliisitv/raportit.php?sivu=raportti_kerj

"Suomessa kerjäläisiä on vielä vähän eikä heidän täällä oloonsa tiedetä liittyvän mitään rikollista. Katsaus lahden toiselle puolelle kertoo kuitenkin karua kieltä siitä, miltä tulevaisuus näyttää, mikäli kerjäämisestä tulee täälläkin kannattava kauppa. Siellä nyyhkytarinat kätkevät taakseen vielä surullisemman todellisuuden. Sellaisen, jossa kerjäläiset ovat pelkkiä pelinappuloita.

Ruotsin keskusrikospoliisin rikostietopalvelun päällikkö Thord Modin kertoo, että aiemmin etelä-Euroopasta tuttu järjestäytyneen rikollisuuden kontrolloima kerjääminen on nykyään arkea myös Tukholmassa. Maahan saapuu miehiä tai pariskuntia, joilla on mukanaan lapsia, jotka eivät ole heidän biologisia lapsiaan. Lapset on joko ryöstetty, ostettu tai lainattu lähtömaasta ja heidät koulutetaan kerjäämään. Kerjäämisen lisäksi lapset opetetaan taskuvarkaiksi ja näpistelijöiksi. Tyttölasten kohtalo on ajan myötä siirtyä prostituoiduiksi. "

Myönnetään, vähän vanhaa tietoa kun on viime vuoden elokuulta ja lähteenä poliisi-tv ei muutenkaan ehkä ole kaikkein paras, mutta
kyllä tuo rikostieto palvelun päällikön kommentti silti ainakin minua kylmäsi.

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Poliisi+l%C3%B6ysi+Katajanokalta+kerj%C3%A4l%C3%A4isten+v%C3%A4linevaraston/1135233052762
"Toiminta ei ole järjestäytynyttä rikollisuutta, mutta se on organisoitunutta. Eivät he itselleen kerjää, vaan sille, joka heidät kerjäämään asettaa", Heinilä otaksui.

http://www2.poliisi.fi/intermin/bulletin.nsf/PFBD/D92EEFF21F33778AC2257482001F6FFF?opendocument

"Työryhmän selvityksen mukaan poliisi ei ole havainnut merkkejä siitä, että kerjäläiset olisivat ihmiskaupan, järjestäytyneen rikollisuuden tai pakottamisen uhreja."

Mutta hieman myöhemmin:
"Norjassa tilanne on samanlainen, mutta siellä on havaittu kerjäämisen olevan organisoitua ja lieveilmiönä on ollut rikollisuuden kasvu."

Varmasti mukana on ihan omaan pussiin kerjääjiä, mutta mielestäni on naivia olettaa, että koska poliisi ei ole löytänyt merkkejä järjestäytyneestä rikollisuudesta se ei sitä voisi olla. Poliisikin saattaa erehtyä joskus ja mieluummin ottaisin oppia muiden maiden kokemuksista.

Mutta ihan mielenkiinnosta voisit paiskata linkin, missä poliisi tuota kantaansa perustelee.

Daider said...

"Hyvinpä daider tunnet järjestelmälliset rikollisorganisaatiot, kun poliisi nimenomaisesti kiistää, että mistään tällaisesta on näyttöä."

En tunnusta mitään. Mutta heitetäänpä vastakysymys. Suuri määrä romanialaisia kerjäläisiä, jotka kotimaassaan elävät köyhyysrajan alapuolella, joka on alempi kuin vastaava Suomessa, ovat yllättäen osanneet suurena laumana tulla tänne kerjäämään rahaa ilman että taustalla pyörii jräjestävä taho. Saatan kuulostaa kyyniseltä, mutta haiskahtaa pahasti.

"Ei meillä toki ole mitään velvollisuutta auttaa, mutta auttaminen on oikein."

Auttaminen on oikein, mutta pitää myös miettiä ketä auttaa ja miten. Resurssit ovat rajalliset, eikä automaatio pääset Suomeen => saat sosiaalituet toimi. Se houkuttelee vain niitä, jotka eivät voi/halua elättää itseään työllä vaan heittäytyvät mielummin tukiverkon varaan.
[OT]Toisekseen kyse on siitä, että Romania uutena EUn jäsenenä on käsittänyt yhteisöllisyyden väärin ja yrittää siirtää ongelmat, joita se ei halua/voi ratkaista, muiden niskoille. Tämä on yksi hyvä esimerkki EUn nopean laajenemisen tuomista ongelmista, kun uusilta jäsenvaltioilta ei vaadita tarpeeksi[/OT].

Tapio Laakso said...

-Suomeen ei ole tullut mitään suurta laumaa kerjäläisiä. Helsingissä ollut kesällä 40-50.

-Poliisi itse halusi aluksi nimenomaan kovasti puhua järjestäytyneestä rikollisuudesta ja lähti tästä olettamuksesta. Mitään perusteita ei löytynyt, joten joutuivat pyörtämään sanansa.

-Itä-Euroopan romanit ovat Euroopan sorretuin väestö. On täysin selvää, että he liikkuvat ja etsivät parempaa elämää muualta.

-Romaniaa on painostettava pistämään asiat kuntoon ja etenkin kitkemään esimerkiksi viranomaisten harjoittama syrjintä (se kun ei maksa mitään).

-Huoli järjestäytyneestä rikollisuudesta puhuu nimenomaan sen puolesta, että tyypit voisi pistää esimerkiksi jonkinlaisen ad hoc -kotoutumisprojektin piiriin.

-Ongelmana siinä, että ei saa sosiaaliturvaa tai muutakaan turvaa, on se, että silloin kaikenlainen hyväksikäyttö on huomattavasti helpompaa. Tämä liittyy esimerkiksi työn tekoon. Hanttihommiin päässyttä voidaan huijata miten päin vain, koska mitään turvaa ei ole ja viranomaisiin ei oikein voi turvautua, kun todennäköisin seuraus on käännytys.

Kari Kinnunen said...

"Kommenttien moderaatio on käytössä. Kaikkien kommenttien pitää olla blogin pitäjän hyväksymiä." :D

Jahhas, vihreiden näkemys sanan- ja mielipiteen vapudesta?

Mitä noihin kerjäläisiin tulee niin herää kysymys että miten on mahdollista että toisesta EU maasta tulee tänne kerjäläisiä?

Mites jos tehdään niin, Tapio pikku teini, että teet ensin vaikkapa oikeita töitä hetken aikaa ja sitten alat jakamaan vastikkeetonta rahaa maailmalle.

Tapio Laakso said...

Joo, vihreillä on sellainen radikaali ajatus, että jos tekee jotain julkaisua niin saa ihan itse päättää, mitä siellä kirjoitetaan. Aika hurjaa, eikö?

Daider said...

"-Suomeen ei ole tullut mitään suurta laumaa kerjäläisiä. Helsingissä ollut kesällä 40-50."

Riittävän suuri määrä, jotta herättivät suurta närää ihmisissä ja saivat yhden joukkoraiskauksenkin aikaiseksi. Ottaen huomioon, kuinka vähän kerjäläisiä esiintyi ennen heidän saapumistaan, kyseessä on/oli suuri ryhmä.

"-Itä-Euroopan romanit ovat Euroopan sorretuin väestö. On täysin selvää, että he liikkuvat ja etsivät parempaa elämää muualta."

Tätä en ole hetkeäkään epäillyt. Kysymys onkin siitä, mitä heille pitäisi tehdä jotta heidän ei tarvitsisi matkustella ympäri Eurooppaa kerjäämässä.

"-Romaniaa on painostettava pistämään asiat kuntoon ja etenkin kitkemään esimerkiksi viranomaisten harjoittama syrjintä (se kun ei maksa mitään)."

Nimenomaan, tämä olisi pitänyt tehdä jo ENNEN kuin Romania hyväksyttiin EUn jäseneksi.

"-Huoli järjestäytyneestä rikollisuudesta puhuu nimenomaan sen puolesta, että tyypit voisi pistää esimerkiksi jonkinlaisen ad hoc -kotoutumisprojektin piiriin."

Eli nyt olisi tarkoitus kotouttaa heidät tänne? Haluavatko he edes jäädä tänne asumaan vai ovatko he vain tienaamassa rahaa?

"-Ongelmana siinä, että..."

Mutta sitä ei ratkaista antamalla heille automaattinen pääsy sosiaaliturvan piiriin. Syistä mitä esitin aiemmin.