17.10.08

Aika lopettaa veroparatiisit

Kansainvälinen finanssikriisi on synnyttänyt paljon ehdotuksia globaalin talouden säätelyn uudistamisesta ja tiukentamisesta. Politiikan totuudet muuttuvat nopeasti. Vain hetki sitten kaiken säätelyn purkaminen ja markkinoiden "vapauttaminen" olivat suorastaan pyhiä uskon kappaleita monille vallankäyttäjille.

Oikeudenmukaisempaa globalisaatiota vaatinut liike on puhunut vuosia tarpeesta luoda globaalia talouden säätelyä. Nyt on tilaisuus edetä asian kanssa.

Yksi aivan keskeinen asia on veroparatiisien lopettaminen. Kansainvälisessä taloudessa ei pitäisi olla paikkoja, joihin jotkut toimijat voivat piiloutua kaiken kontrollin ja läpinäkyvyyden ulkopuolelle. Samalla veroparatiisit vaikeuttavat kaikkien niiden valtioiden toimintaa, joissa olisi halua verotuksen avulla jakaa hyvinvointia ihmisten enemmistölle.

Tax Justice Network

4 comments:

mr_Zombie said...

"Kansainvälinen finanssikriisi on synnyttänyt paljon ehdotuksia globaalin talouden säätelyn uudistamisesta ja tiukentamisesta."

Tämä ei ole mikään ihme. Päinvastoin kuin esimerkiksi Naomi Klein yrittää väittää, sosialistit ja muut suunnitelmatalouden kannattajat ovat niitä, jotka varsin ahnaasti käyvät vapaan yhteiskunnan kimppuun pienenkin kriisin sattuessa. Mitä isompi kriisi, sitä äänekkäämpiä he ovat vaatimuksissaan talouden lisäsääntelystä. Esimerkiksi tämänhetkisellä kriisillä ei ole tietääkseni mitään tekemistä veroparatiisien kanssa, mutta niin vain jotkut yrittävät käyttää sitä keppihevosena päästäkseen veroparatiisien kimppuun.

Todellisuudessahan tämäkin kriisi osoittaa, kuinka tarpeellisia veroparatiisit ovat. Hyvä, että on olemassa sellaisia paikkoja, jonne surkeasti säännöstelevien valtioiden lonkerot eivät pääse ulottumaan ja siten tuhoamaan kukoistavia ja hyvinvointia tuottavia yrityksiä.

"Vain hetki sitten kaiken säätelyn purkaminen ja markkinoiden "vapauttaminen" olivat suorastaan pyhiä uskon kappaleita monille vallankäyttäjille."

Pikemminkin uskonkappale on se, että toistellaan poliittisen eliitin muka jotenkin olevan vapaiden markkinoiden kannalla. Ehdoton enemmistö poliitikoista kannattaa enemmän tai vähemmän suunnitelmataloutta, ja puhtaasti vapaata markkinataloutta kannattavaa poliitikkoa saa etsiä kuin neulaa heinäsuovasta.

Tapio Laakso said...

"Ehdoton enemmistö poliitikoista kannattaa enemmän tai vähemmän suunnitelmataloutta, ja puhtaasti vapaata markkinataloutta kannattavaa poliitikkoa saa etsiä kuin neulaa heinäsuovasta."

Sellaista mitä ei voi olla olemassa harvemmin kannatetaan.

Tätä nykyistäkään hyvinvointia ei olisi saavutettu ilman halua yhteisillä päätöksillä jakaa vaurautta harvoilta monille. Nyt tämä jakopolitiikka on aika siirtää aidosti globaalille tasolle.

Markkinat ovat hyvä renki, mutta eivät yksinään pysty tarjoamaan hyvinvointia niille, joilla ei ole varaa maksaa. Siksi tarvitaan globaalin hyvinvointivaltion rakentamista.

Tiedemies said...

"Veroparatiisien" jahtaaminen on kyllä jo vähän vennamolaista.

Markkinat eivät ole mikään renki tai isäntä, vaan markkina tarkoittaa sitä, että ihmiset vaihtavat asioita keskenään niin, että kumpikin vaihdon osapuoli luopuu jostain saadakseen tilalle jotain, mitä haluaa vielä enemmän.

Toinen vaarallinen ajatusvirhe on se, etteivät ihmiset - politiikassakaan - ymmärrä mitä "marginaalissa" tai "rajalla" tarkoittaa.

Esimerkiksi pörssi- ja verotusarvoihin tuijottaminen on kategoriavirhe. Jos firman osake maksaa pörssissä 10 euroa ja osakkeita on liikkeellä 100 miljoonaa, niin tavallisesti ihmiset kuvittelevat, että firman markkina-arvo on silloin miljardi.

Tämä on kategoriavirhe, joka on samanlainen kuin kuvittelisi, että koska auto ajoi juuri ohi sataa ja koska vuorokaudessa on 24 tuntia, niin se auto ajaa 2400 kilometriä.

Veroparatiisien syyttäminen ongelmista perustuu näihin kahteen virheeseen.

Tapio Laakso said...

Koko maailma on verolle pantava :)