28.9.08

Sosiaalisesti sekoittava asuntopolitiikka

Anonyymi kommentaattori kyseli edellisen viestin kommenteissa tärkeästä asiasta:
Miten Helsingille käy jos ympäristökunnat ja Helsingin varakkaat veronmaksajat eivät yhdy Helsingin kaupungin käsitykseen sosiaalisesti sekoittavasta asuntopolitiikasta. Eikö tällaisessa politiikassa ole nimenomaan kaikki ainekset ns white flight ilmiöön?

Sosiaalisesti sekoittava asuntopolitiikka nimenomaan huolehtii siitä, että kaikki kaupungin alueet ovat ainakin kohtuullisen hyviä paikkoja asua ja elää. Tilanne, jossa Helsingin sisällä kaikki sosiaaliset ongelmat keskittyvät samoille alueille on kaikkein pahin. Sellainen tilanne aiheuttaisi paljon varmemmin white flight -ilmiön, kun osa kaupungista ränsistyisi pahasti.

Ainakin toistaiseksi tältä on Helsingissä vältytty juuri sosiaalisesti sekoittavalla asuntopolitiikalla. Kannattaa muistaa, että politiikkaa on Helsingissä harjoitettu jo pitkään. Se ei siis ole mikään uusi vaatimus.

Kun kaikilla alueilla asuu kaikenlaisia ihmisiä niin alueista on kiinnostusta myös huolehtia paremmin. Kurjuuden kasaantumisella on tapana syventää kurjuutta ja vetää siihen mukaan muut (ja sitten pärjääjät muuttavat pois).

Tietenkin politiikan toimiminen edellyttää, että kaikista kaupungin alueista pidetään huolta. Timo Soinin esiin nostama lähiöiden rapistuminen on aidosti tärkeä avaus, hän vain ei tapansa mukaan tarjoa mitään konkretiaa asian korjaamiseksi.

Helsingin asuntopolitiikan suurin ongelma on se, että asuntoja ei ole tarpeeksi. Esimerkiksi perheet hakeutuvat ympäryskuntiin ennen kaikkea siksi, että kohtuuhintaisia perheasuntoja ei Helsingistä ole saatavilla. Joillain syynä voi olla myös "parempien naapurien" etsintä, mutta asuntojen hintojen perusteella näin ei ole.

No comments: