9.9.08

Muraaleja kaupungin kaduille?

Vastustan harmaata betonia. Se on kamalaa, sen tilalla näkisi mieluummin jotain väriä. Laillista graffitien maalauspaikkaa käsitelleessä lausunnossa todettiin myös seuraavaa:
Yleisten töiden lautakunta on useassa yhteydessä, viimeksi keväällä
2008, esittänyt lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että nuoria pitäisi ohjata muihin taideharrastuksiin kuin graffitimaalaukseen. Tällaisia ovat esim. muraalit eli taiteelliset seinämaalaukset, joilla on pystytty sekä Helsingissä että kaikkialla maailmassa hillitsemään graffitien ja muiden töhryjen tekemistä.

Minulle on jäänyt kovin epäselväksi, mikä on "graffitin" ja "muraalin eli taiteellisen seinämaalauksen" ero paitsi se, että edellinen on yleensä laiton ja jälkimmäinen ei. Kuitenkin Stop töhryille -projekti suhtautuu vihamielisesti myös laillisiin graffiteihin.

Onko ero esteettinen? Mutta graffiti voi olla esteettisesti käytännössä mitä tahansa, vaikka onkin useimmiten tyyliteltyä tekstiä. Kovin erilaista tyyliä tarjoaa esimerkiksi yksi tämän hetken kuuluisimmista tekijöistä: Banksy. Melbournessa yksi hänen teoksistaan on suojattu pleksillä, jotta maalaus säilyisi.

No, kutsutaan laillisia seinämaalauksia sitten graffitiksi tai muraaleiksi niin Helsinkiin pitää saada niitä lisää.

2 comments:

Antiautoritääri said...

http://en.wikipedia.org/wiki/Mural
http://en.wikipedia.org/wiki/Graffiti

Pörrö said...

Kirjoitan aiheesta enemmänkin tässä lähiaikoina, nyt vaan ihan nopeasti kommentti: amerikkalaisessa taidelehdessä Banksyn töistä puhutaan enemmän muraaleina ja maalauksina kuin graffitteina, huolimatta toteutustavasta.