26.9.08

Kapitalismia ei pääse pakoon

Englannin kirkon johto vaati lyhyeksi myynnin eli short sellingin kieltämistä finanssimarkkinoilla, mutta jäi samantien kiinni shorttaamisen harjoittamisesta omilla sijoituksillaan. Lyhyeksi myynnissä sijoittajat pyrkivät hyötymään kurssilaskusta. Aihe on herättänyt paljon kriittistä keskustelua viime aikoina.

Tapaus on mainio osoitus siitä, kuinka me kaikki olemme naimisissa globaalien rahoitusmarkkinoiden kanssa. Siellä pyörivät kirkkojen rahat, mutta ennen kaikkea meidän kaikkien eläkevarat.

Ironisimillaan työläiset sortavat itseään vaatimalla eläkesijoituksiltaan mahdollisimman kovia tuottoja, jotka sitten revitään työläisten selkänahasta.

2 comments:

Tiedemies said...

Kirjoitat tuosta eläkerahastojen tuottovaatimuksista ikäänkuin se olisi huono juttu.

Jos kerran työläiset maksavat omat eläkkeensä, niin tekemällä enemmän työtä pienemmällä palkalla nyt, he saavat isomman eläkkeen. Tämänhän pitäisi olla oikeasti hyvä asia.

Muutenhan otettaisiin (liian) rennosti nyt ja sitten ihmeteltäisiin, kun ei olisi vanhana mitään jäljellä.

Tapio Laakso said...

Tuottovaatimuksia pitää olla, mutta niiden ei tarvitse olla ylisuuria. Minusta tasainen muutaman prosentin tuotto on parempi asia kuin kaikin mahdollisin keinoin etsittävä ja aikaansaatu 10 prosentin voitto.

Eläke ei lämmitä, jos sen eläkerahaston asettamien tuottovaatimusten vuoksi tuli saneeratuksi duunipaikastaan keski-ikäisenä pihalle.