3.9.08

Eurooppalaiset listat EU-vaaleissa?

Olen hieman Eurooppa-päissäni kesäyliopiston jäljiltä, vaikka pitäisi keskittyä kunnallispolitiikkaan.

EU-politiikan ja Europarlamentin yksi ongelmista on, että kaikki poliitikot ovat edelleen vastuussa ensi sijaisesti kansalliselle valitsijakunnalleen, eivät kaikille EU-kansalaisille. Tarvittaisiin siis aidosti koko alueen laajuista poliittista tilaa ja julkisuutta.

Yksi vaihtoehto voisivat olla koko EU:n laajuiset listat. Esimerkiksi 10 prosenttia europarlamentin jäsenistä voitaisiin valita koko Euroopan laajuisilta puoluelistoilta. Ihmiset voisivat antaa kaksi ääntä: toisen kansallisessa vaalipiirissään ja toisen eurooppalaisesa.

Tämä on kohta, jossa kannatan listavaalia eli sitä, että (eurooppalainen) puolue päättää, missä järjestyksessä ehdokkaat pääsevät läpi. Muuten vain supertähdillä olisi menestymisen mahdollisuuksia.

3 comments:

Anonymous said...

Ja listavaalissa sitten vain puoluejärjestelmässä ansioituneilla on mahdollista päästä läpi? Mitä vikaa on "supertähteydessä"? Sitäkin kun on niin montaa eri sorttia.

Kyllä eurooppalainenkin politiikka toisaalta tarvitsee nimenomaan kasvoja, joiden tunnettuus ylittää valtioiden rajat ja agenda nationalistisen nimbyilyn. Listojen ykkösehdokkaista myös muodostuisi tähtiä joka tapauksessa.

Myöskään Euroopan parlamentin "puoluejako", jonka mukaan listat muodostettaisiin ei ole aivan ongelmaton käsite ainakaan näin suomalaisittain katsottuna.

Tapio Laakso said...

Supertähteydessä on sitä vikaa, että se on hyvin helposti, etenkin politiikan saralla, kiinni tietyissä kansallisuuksissa. Saksan, Iso-Britannian ja Ranskan väkiluku, kun on hiukan suurempi kuin Suomen.

Eurooppalainen listavaali mahdollistaisi esimerkiksi sen, että Vihreät nostavat puolalaisen vihreän saksalaisten äänillä europarlamenttiin, vaikka Puolassa vihreillä ei ole kansaneedustajaa.

Minusta eurooppalaisella tasolla on nimenomaan oleellista vahvistaa eurooppalaisia puolueita. Eivätköhän siinä sitten suomalaisetkin oman paikkansa löytäisi.

Matti said...

Vihreällä liikkeellä (sosiologinen kategoria) oli tapana uskoa, että päätökset tulisi aina tehdä alimmalla mahdollisella tasolla. EU:hun panostaminen on uhkapeliä tämän periaatteen suhteen. Vihreät puolueet (poliittinen kategoria) ovat samanlaisia kuin kaikki muutkin. Jos valtaa vain on mahdollista keskittää omille joukoille, niin tehdään. EU on kuin NL: hyödyllinen, mutta arvaamaton liittolainen sisäpolitiikassa.