5.8.08

Vippaskonsteja ilmastonmuutokseen

Ilmastonmuutoksen nouseminen poliittisen agendan keskiöön on johtanut poliittisten vippaskonstiavausten tulvaan. Toiveena on jatkaa kaikkea kuten tähänkin asti. Esimerkiksi autoilua ei pidä vähentää kunhan siirrymme käyttämään sähköautoja tai biolpolttoaineita.

Pääministeri Vanhanen sanoo sen suoraan: "pitkien etäisyyksien Suomessa sähköautot mahdollistavat myös yhdyskuntarakenteen pitämisen monipuolisena."

Vanhanen haluaa säilyttää levähtäneen yhdyskuntarakenteen sähköautojen avulla. Energiaa nekin kuitenkin kuluttavat ja juuri energiankulutus pitäisi kääntää laskuun.

On hyvä, että vähäpäästöisiä autoja, hybridejä ja sähköautoja kehitetään, mutta ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii autoilun vähentämistä.

5 comments:

Michael Perukangas said...

Autoilun vähentäminen on välttämätöntä. Kyse on ensinnäkin siitä, kenelle kaupunkitila kuuluu ja mihin sitä käytetään. Toiseksi, autoilu lisää liikenteen turvattomuuden kokemusta ja lisää liikennettä. Tämän vuoksi vaihtoehtoiset energialähteet autoa pyörittämään eivät olekaan täysin tyydyttävä ratkaisu.

Anonymous said...

Autoilua tulee toki vähentää. Se on liikenteen päästöjenvähennyksessä tärkein keino, mutta en silti kutsuisi sähköautojen kannattamista vippaskonstiksi. Näetkö, että liikenteen vähentämisen lisäksi mitään muuta keinoja ei tule käyttää liikennepäästöjen vähentämiseksi. Hopealuodit ovat liikenteen kanssa valitettavasti hakusessa.

Jos ja kun ihmiset liikkuvat ovat sähköautot siihen parempi vaihtoehto kuin perinteiset polttomoottorifossiilit. Polttomoottoreiden korvaus sähkömoottoreilla tai plug-in hybrideillä kun sattuu kääntämään energiankulutuksen laskuun.

Juniakaan ei saa joka paikkaan ja nekin tuppaavat kulkea sähköllä. En ole kuullut junien käytöstä mitään valitusta puolueesi suunnalta...

Olen maininnut nuo sähköautot blogissani jo muutamaan otteeseen - jos kiinnostaa lukea lisää

Hyvä blogi sulla.

Tapio Laakso said...

"Jos ja kun ihmiset liikkuvat ovat sähköautot siihen parempi vaihtoehto kuin perinteiset polttomoottorifossiilit. Polttomoottoreiden korvaus sähkömoottoreilla tai plug-in hybrideillä kun sattuu kääntämään energiankulutuksen laskuun."

Minun kirjoitukseni viimeinen kappale kuului:

"On hyvä, että vähäpäästöisiä autoja, hybridejä ja sähköautoja kehitetään, mutta ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii autoilun vähentämistä."

Ihan hyvä, jos paikoissa, joissa autoa todella tarvitaan, käytetään sähköautoja ja hybridejä. Mutta ajatus siitä, että esimerkiksi nykyinen hajautunut yhdyskuntarakenne voidaan säilyttä, kun vaan vaihdetaan polttomoottorit sähköön, on vain absurdi ja ilmaston kannalta tuhoisa.

Tapio Laakso said...

Junan ja sähköauton ero on siinä, että juna kuljettaa satoja ihmisiä, sähköinekin henkilöauto ne max. 5-8.

Tapio Laakso said...

Sivusi kautta löytämäni WWF:n tiedote saa minua ehkä hiukan myönteisemmälle kannalle. Kuitenkin edelleen pätee pelkoni siitä, että sähköautojen kaltaisten ratkaisujen avulla halutaan välttää kaiken muun tekeminen. Tämähän käy Vanhasen sanoista hyvin selväksi.