22.8.08

Metsiä ja metsiä

Olin eilen lyhyellä vierailulla Seitsemisen kansallispuistossa vihreän eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä. Vanhan metsän näkeminen on aina hyvä muistutus siitä, miltä oikea metsä näyttää. Puut ovat eri-ikäisiä, osa valtavan vanhoja, joukossa on keloja ja kaatuneita puita makaa maassa.

Näitä metsiä näkee aivan liian vähän. Suuri osa suomalaisesta metsästä on tasalaatuista talousmetsää, puupeltoa. Tasaisin väliajoin avohakattavasta plantaasista on monimuotoisuus kaukana. Tämän ymmärtää ja muistaa kunnolla nähdessään vanhaa metsää.

1 comment:

Michael Perukangas said...

Valitettavasti suomalaisen metsänhoidon suuri linja, eli metsän ymmärtäminen vihreänä kultana näkyy myös kaupunkimetsissä. Se, että kaupunkilaisten virkistysalueita avohakataan vimmaisesti talousmetsänhoidon intensiteetillä, perustellaan siten että HKR:n omien selvitysten mukaan "ihmiset haluavat valoisia ja hyvinhoidettuja puistoja".

Niin, puistoja. Metsiä kutsutaan puistoiksi mutta siltikin niitä hoidetaan metsinä. Taitaa olla rakennusvirasto vähän ihmeissään.