30.8.08

Euroopan vihreiden kesayliopisto

Olen Euroopan vihreiden kesayliopistossa Frankfurt/Oderissa Saksan ja Puolan rajalla. Paikalle on kokoontunut melkein tuhat vihreata kaikkialta Euroopasta ja vahan kauempaakin.

Puhuin itse sosiaalista Eurooppaa kasitelleessa tyopajassa. Keskustelu oli kiintoisaa, mutta konkreettisia ehdotuksia kaivattaisiin enemman. Monissa EU-asioissa jaadaan jumittamaan EU:n toimivaltaa ja instituutioita kasitteleviin teemoihin. Sosiaalista Eurooppaa ei kuitenkaan rakenneta toimivalloilla vaan visioilla, tavoitteilla ja vaatimuksilla, joiden ymparille pystytaan keraamaan konsensusta. Kun tavoitteet ovat selvat, on helpompaa myos miettia milla tasolla (EU, kansallinen, paikallinen) ratkaisut on parasta toteuttaa.

Keskustelun pohjalta vedettiin yhteen kolme teemaa:
-Veropohjasta huolehtiminen, mihin tarvitaan eurooppalaisia ratkaisuja liittyen verokilpailuun, veronkiertoon ja veroparatiiseihin.
-Yhtenaisten normien luominen tyontekijoiden kohtelulle katsottiin tarkeaksi vastapainoksi yhteismarkkinoiden kilpailulle.
-Koulutus ja etenkin koulutuksen kansainvalisyyden lisaaminen nahtiin keskeisena.

Tanaan kuuntelin pakolais- ja kotoutumispolitiikaa kasitellytta keskustelua. Paikalla oli iranilainen nainen, jonka taustajarjesto "ex-muslimien komitea" vaikutti todella kiinnostavalta. Valitettavasti keskustelu jai turhan yleiseksia ja hieman torsoksi. Han nosti kuitenkin tarkean pointin siita, kuinka turhauttavaa on tulla viranomaisten puolelta tyonnetyksi "muslimi"-kategoriaan sen jalkeen, kun on joutunut lahtemaan karkuun islamilaista hallintoa vastaan protestoimisen vuoksi.

Pahoittelut skandien puutteesta.

1 comment:

Toivo said...

Tuossa muslimien vainoamien kohtelussa onkin käsittämätön epäkohta. Jostain syystä länsimainen "älymystö" asettuu kurkunleikkaajien rintamaan ymmärtämään näiden keskiaikaisia käytäntöjä ja tasa-arvokäsityksiä. Johtuuko se sitten perinteisestä amerikkalaisvastaisuudesta ts. viholliseni vihollinen on ystäväni, vai länsimaisesta kulttuurirelativismista. mene ja tiedä.