11.8.08

Eroon autopaikkavelvoitteista

Helsingissä on käytössä autopaikkavelvoite. Jokaisen talon yhteyteen on rakennettava tietty määrä parkkipaikkoja. Tämän päivän kaupunginhallituksen kokouksessa jäi pöydälle tämän velvoitteen kummallinen sivutuote.

Aleksis Kiven katu 56:ssa on toiminut autotallissa noin 20 vuotta autopesula, ilmeisesti jossain määrin luvattomasti, kun autotallissa pitäisi olla autoja eikä mitään yrityksiä. Nyt taloyhtiö pyytää poikkeuslupaa asiassa.

Tähän ei haluta suostua, koska liiketila nostaisi tontin tonttitehokkuutta. Tämä puolestaan lisäisi autopaikkoja. Jo nyt taloyhtiön asukkailla on ollut mahdollisuus vuokrata autotallista paikkoja, mutta niille ei ole ollut tarvetta. Nyt on siis käymässä niin, että pienyrittäjä ajetaan autotallista, jotta ei tarvitsisi rakentaa lisää parkkipaikkoja, joita ei tosin ole aiemminkaan tarvittu.

Oma esitykseni on, että autopesula voi jäädä, mutta mitään uusia parkkipaikkoja ei myönnetä. Pitäessään yrittäjän tiloissaan, taloyhtiö siis luopuu parkkipaikoista. Todennäköisesti tämä ei kelpaa kok-dem-autopuolueelle, koska se loisi vaarallisen esimerkin, jossa parkkipaikkoja vähennetään.

Taloyhtiöillä pitäisi olla oikeus vähentää halutessaan parkkipaikkoja ja käyttää ne muihin tarkoituksiin. Nykyisessä tilanteessa ei ole järkeä. Parkkipaikka ei ole mikään ihmisoikeus.

1 comment:

keskenerainen said...

Pakko kommentoida vielä tähän sun vanhaan blogaukseen, koska asia on niin merkittävä.

Autopaikkavelvoitteen päättömyys ja sen erittäin läheinen suhde autoilun kasvuennusteisiin Helsingin seudulla tulisi ehdottomasti nostaa tarkasteluun!

Uusilla alueilla (Kalasatama, Jätkäsaari, Keski-Pasila) velvoitteesta tulee luopua. Näin luodaan edellytykset autottomalle elämäntavalle.

Lisäksi autopaikkavelvoitteen rakentamiseen hintaa nostava vaikutus pitäisi saada taottua ihmisten kalloon. Vanhempani muuttivat juuri uuteen taloon, jossa jokaiselle asunnolle on oma autopaikka - puolet paikoista on yhä tyhjiä, vaikka talo on jo täynnä. Autoille piti silti rakentaa kokonainen kerros. Järjetöntä, imho.