22.7.08

Kerjäämistä ei pidä kieltää

Kerjäläisten ilmestyttyä suomalaiseen katukuvaan, monet tahot ovat vaatineet kerjäämisen kieltämistä. Huvittavinta on, että viranomaisten kerjäläisiin kohdistuvan kiusaamisen lisäämistä perustellaan kerjäläisten omalla edulla. Perusteluna käytetään myös toiminnan mahdollista järjestäytyneisyyttä.

Suomen irtolaislakin lopettamisesta ei ole niin kovin pitkää aikaa. Nämä lait olivat olemassa, jotta viranomaisilla oli keinot vainota "huonoja köyhiä", jollaisiksi myös kerjäläiset nähdään. Oli tärkeä edistysaskel, että nämä lait kumottiin. Ihmisten ei pidä joutua viranomaisten toimenpiteiden kohteeksi vastoin tahtoaan vain vähäosaisuuden vuoksi.

Toiminnan järjestäytyneisyydestä ei Suomessa ole näyttöä. Jos sellaista löytyy, silloin järjestäjät on laitettava vankilaan ja uhreille tarjottava turvaa. Kerjäämisen kriminalisointi vain pahentaisi tilannetta ja nimenomaan toisi järjestäytyneen rikollisuuden mukaan toimintaan. Esimerkiksi prostituutioon liittyvä rikollisuus sekä ihmisoikeusongelmat ovat kaikkein pahimpia kaikissa niissä maissa, joissa seksin myyminen on kielletty.

Euroopan unioni tarvitsee kunnolliset sosiaaliset ohjelmat, jotka takaavat jokaiselle ihmiselle perustoimeentulon ja kodin. Nämä kuuluvat myös itäeurooppalaisille romanikerjäläisille.

7 comments:

Anonymous said...

Vaikka pääosin olenkin samaa mieltä, niin joihinkin kohtiin voisin puuttua.

"Kerjäämisen kriminalisointi vain pahentaisi tilannetta ja nimenomaan toisi järjestäytyneen rikollisuuden mukaan toimintaan."

Niinkuin miten? Kerjääminen siirtyisi pois katukuvasta piiloon, jonne kerjättävät ("asiakkaat"?) sitten salaa menisivä ja ihmiset kerjäisivät esimerkiksi netin ja kerjäysilmoitusten välityksellä?

"Esimerkiksi prostituutioon liittyvä rikollisuus sekä ihmisoikeusongelmat ovat kaikkein pahimpia kaikissa niissä maissa, joissa seksin myyminen on kielletty"

Tämä on aika hatusta vedetty väite. Eiköhän prostituution rikollisuusongelmat liity lähinnä paikalliseen viranomaistoimintaan, elintasoon ja kulttuuriin yleensäkin. Siitä olen kyllä samaa mieltä, että kieltäminen ei ole oikea tie (ja mitä pahaa prostituutiossa yleensä on, _jos_ se tapahtuu molempien osapuolien vapaasta tahdosta?)

jeb jeb said...

No miltäs kuulostaa se perustelu, että Suomalaiseen yhteiskuntaan ei kuulu rahan kerjääminen kadulla? Moni muukaan asia, joka ei suoranaisesti muita haittaa on kielletty ihan sen nojalla, että muut ihmiset kokevat sen epämiellyttäväksi tai muuten vieraaksi käyttäytymiseksi "normaalille" lajitoverille.

Esimerkiksi rivakat seksuaaliset toimet eduskuntatalon portailla saa varmasti poliisit paikalle antamaan pamppua, vaikka sinällään mitään vaaraa tai harmia sivullisille ei moisesta aiheudu. Minuakaan ylläoleva tilanne ei juuri stressaa, mutta demokratiassa tulee ottaa huomioon myös muiden mielipide, vaikka ne olisivatkin sitten väärässä.

"Ihmisten ei pidä joutua viranomaisten toimenpiteiden kohteeksi vastoin tahtoaan vain vähäosaisuuden vuoksi."

Toisaalta, jos ihmiset tietäisivät jo tänne tullessaan, että kerjäämisestä tulee välitön lähtö kotio, eivät he joutuisi viranomaisten hampaisiin vähäosaisuuden, vaan lakien rikkomisen takia. Suomalaiset voi sitten koittaa keksiä itse, mitä omille kerjäläisille tehdään. Vähäosaisia kohtaan täällä jo melko kattavat järjestelmät onkin.

"Toiminnan järjestäytyneisyydestä ei Suomessa ole näyttöä."

Viimeksi keväällä oli lehdissä puhetta, jossa poliisit _arvelivat_ takana olevan järjestäytyneen rikollisuuden. Hankala tuommoisesta on kai todisteita kerätä, kun heti aletaan huutelemaan, että poliisi vainoa viattomia, jos asiaa aletaan tutkia?

"Esimerkiksi prostituutioon liittyvä rikollisuus sekä ihmisoikeusongelmat ovat kaikkein pahimpia kaikissa niissä maissa, joissa seksin myyminen on kielletty."

Ja milläs tavalla tämä sitten liittyy kerjäämiseen. Jos kerjääminen kielletään, niin Suomeen tuodaan kerjäläisiä laivakonteissa ja heidä lukitaan asuntoihin, jonne rikkaat Suomalaiset liikemiehet sitten käyvät heittämässä pari euroa?

Jos kerjääminen kielletään, ei kyseistä toimea voi enää harrastaa julkisesti ja piilossa se on pirun huono bisnes edes järjestäytyneelle rikollisuudelle.

"Euroopan unioni tarvitsee kunnolliset sosiaaliset ohjelmat, jotka takaavat jokaiselle ihmiselle perustoimeentulon ja kodin. Nämä kuuluvat myös itäeurooppalaisille romanikerjäläisille."

Kyllä, ja mailmasta pitäisi lopettaa sodat sekä ilkeiden ihmisten pitäisi muuttua kilteiksi. Näiden kanssa on vaan aina se huono puoli, että jonkun niistä pitäisi maksaa. Ja minun puolestani ne voisivat olla mieluummin itäeurooppalaiset kuin me. Täällä kun on romaneista(kin) yritetty pitää huolta ihan itse.

Jos minulta joku asiaa kysyisi, niin kerjääminen kiellettäisiin ja jokainen vastaantuleva kerjäävä romanialainen otetaisiin maijan kyytiin, vietäisiin heidän suurlähetystöön ja todettaisiin, että "me löydettiin nää kadulta, hävinnyt vissiin teiltä?". Ehkä muutaman omaan laskuun takaisin lennätetyn kerjäläisen jälkeen alkaisi asia jo heitä hieman kiinnostamaan.

Tapio Laakso said...

"No miltäs kuulostaa se perustelu, että Suomalaiseen yhteiskuntaan ei kuulu rahan kerjääminen kadulla?"

Sinä määrittelet mikä kuuluu? Minusta suomalaiseen yhteiskuntaan ei kuulu rahattomien ihmisten viranomaisvaino, vaikka he kerjäisivätkin rahaa kadulla.

"Ehkä muutaman omaan laskuun takaisin lennätetyn kerjäläisen jälkeen alkaisi asia jo heitä hieman kiinnostamaan."

Laskut karkottamisesta ja käännyttämisestä maksaa aina Suomen valtio.

Tapio Laakso said...

Se, että prostituution ihmisoikeusongelmat liittyvät seksin myynnin kieltoon ei todellakaan ole hatusta vedetty väite vaan fakta. Seksin myynnin kieltäminen altistaa kaikkein helpoimmin prostituoidut ihmiskaupalle, hyväksikäytölle ja parittajien mielivallalle, koska he eivät voi hakea apua viranomaisilta, koska ovat itse rikollisia.

Sama pätee ylipäätänsä paperittomiin siirtolaisiin. Rajakontrolli ja tiukka maahanmuuttopolitiikka on se asia, joka luo markkinat ihmiskaupalle.

Euroopassa kerjäävien ihmisten kriminalisoiminen aiheuttaisi täysin varmasti vain lisäongelmia. Jostain nimittäin ne rahat elämiseen on joka tapauksessa tehty.

Kerjäämisen kieltämisessä onkin kai vain halu kriminalisoida nämä ihmiset, pakottaa heidät entisestään marginaaliin, rikollisuuteen ym. jotta heitä voidaan vainota lisää.

Herja said...

Minusta suomalaiseen yhteiskuntaan ei kuulu rahattomien ihmisten viranomaisvaino, vaikka he kerjäisivätkin rahaa kadulla.

Romanialaiset kerjäläiset kuuluvatkin toki erottamattomasti suomalaiseen yhteiskuntaan.

jeb jeb said...

"Sinä määrittelet mikä kuuluu? Minusta suomalaiseen yhteiskuntaan ei kuulu rahattomien ihmisten viranomaisvaino, vaikka he kerjäisivätkin rahaa kadulla."

En minä, vaan Suomalainen yhteiskunta määrittelee ihan itse mitä siihen kuuluu. Ja itse en ainakaan montaa kotimaista kerjääjää ole nähnyt.

"Laskut karkottamisesta ja käännyttämisestä maksaa aina Suomen valtio."

Niin, tämä ainoastaan siinä tapauksessa, että pidetään kiinni kansainvälisistä sopimuksista. Vähän samalla tavalla kuin Romania lupasi parantaa vähemmistöjen asemaa...

jeb jeb said...

"Sama pätee ylipäätänsä paperittomiin siirtolaisiin. Rajakontrolli ja tiukka maahanmuuttopolitiikka on se asia, joka luo markkinat ihmiskaupalle."

Niin, ainoastaan siinä tapauksessa, että salakuljettaja uskoo salakuljetettavan tuottavan jotain, että hänet kannattaa maahan tuoda ja pitää tiukassa valvonnassa tai siirtolainen uskoo tienaavansa niin paljon, että pystyy kalliin kuljetuksen maksamaan. Mitä veikkaat, pääseekö piilossa kerjäämällä näin suuriin ansioihin? Laittomat siirtolaiset työskentelevät yleensä tomaatinpoimijoina tms, eikä suinkaan yritä herättää viranomaisten mielenkiintoa olemalla kadulla ryysyissä.

"Euroopassa kerjäävien ihmisten kriminalisoiminen aiheuttaisi täysin varmasti vain lisäongelmia. Jostain nimittäin ne rahat elämiseen on joka tapauksessa tehty."

Ihan mielenkiinnosta, jos "laillinen" kerjäläinen ei saa päivän/viikon aikana kerjättyä tarpeeksi rahaa ruokaan tai muualle siirtymiseen, niin hän ei silloin niitä rahoja "jostain" itselleen kaiva? Hän varmasti osaa hakea sossusta ruokakuponkeja tai pyytää apua kanssaihmisiltä, jotka hihkuen antavat lantin tai pari?

"Kerjäämisen kieltämisessä onkin kai vain halu kriminalisoida nämä ihmiset, pakottaa heidät entisestään marginaaliin, rikollisuuteen ym. jotta heitä voidaan vainota lisää."

Muista en tiedä, itse en vain kerjäläisistä pidä. Niinkuin en pidä juopoista, väkivaltaisista tai ylinopeutta ajavista henkilöistä. Itseasiassa on iso nippu erityyppisiä ihmisiä, joista en pidä, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että haluaisin vainota heitä.