21.7.08

Fasismin uhka Euroopassa

Guardian kirjoittaa pelottavaa tarinaa siitä, kuinka fasismi näyttää jälleen nostavat likaista päätään Euroopassa. Kohteena ovat taas, kuten 65 vuotta sitten, romanit joille ei holokaustin jälkeen annettu omaa plänttiä maata, maailman vahvinta armeijaa ja oikeutta ennalta ehkäiseviin iskuihin.

Italian viranomaisten vainot eivät kohdistu edes pelkästään muualta Eurooopasta tulleisiin romaneihin vaan myös maan omiin romani- ja sintikansalaisiin.

Minunkin edelliseen viestiini kommentoitiin: "Kauankohan noita pitää vielä sietää ennen kuin joku uskaltaa ajaa ne takaisin sinne, mistä ovat tulleetkin?!" Nämä ihmiset ovat Euroopan unionin kansalaisia. Heillä on vapaa liikkuvuus ja heitä suojaavat samat perusoikeudet kuin muitakin ihmisiä. Tämä näyttää olevan turhan monille vaikea pala ymmärtää.

7 comments:

Anonymous said...

Minun nähdäkseni suurin fasismin uhka Euroopassa on joidenkin fundamenttalististen uskonlahkojen vallan kasvaminen ja se, ettei asiaa voida kritisoida uskonnonvapauden ja poliittisen korrektiuden vuoksi. Ns. perinteinen fasismi ei oikeastaan ole suurikaan ongelma - kuka täysjärkinen, länsimaisen sivistyksen saanut nyt sellaista kannattaisi - , elleivät erilaisten etnisten ryhmien väliset ristiriidat kärjisty kohtuuttomasti (kuten näyttää käyvän monissa Euroopan maissa, johtuen lähinnä liian vapaasta/vääränlaisesta maahanmuutosta).

Kuinka suvaita suvaitsemattomuutta?

Tapio Laakso said...

Tämäkin kommentti vain tukee alkuperäistä huoltani. Uhka "länsimaiselle sivistykselle" tulee jostain ulkoa. Näitä Toisia vastaan on puolustauduttava keinoilla, jotka itse sotivat länsimaista sivistystä vastaan. Kuten Italiassa nyt tehdään.

Vapautta ja tasa-arvoa on puolustettava vapaudella ja tasa-arvolla, ei sulkeutumisella ja protektionismilla.

Tapio Laakso said...

Täytyy vielä lisätä, että valitettavan monet ihmiset ovat aina tilanteen tullen valmiita myymään vapautensa turvallisuutta vastaan. Suomessa perinteisten kansalaisvapauksien ylläpitämisen perinne on muutenkin valitettavan heikko. Oikeuslaitoksen lähtökohtana ei ole puolustaa kansalaisen oikeuksia valtiota vastaan vaan valtion etuja kansalaisia vastaan.

Anonymous said...

Missähän kommentissani viitattiin johonkin "ulkopuoliseen" uhkaan? Uhkahan on nimenomaan sisäinen.

Viittaukseni vapaaseen maahanmuuttoon on onglema lähinnä siksi, että kasvava osa väestöstä ei enenevässä määrin hyväksy niitä vapauden ja tasa-arvon periaatteita, joihin viittaat. Sekulaarinen yhteiskunta on uhattuna, jos riittävän suuri osa väestöstä ei sellaista ideaalia hyväksy. Näitä ei hyväksyjiä on sekä ns. äärioikeistossa, että ääriuskonnollisissa liikkeissaä (myös "kristityissä"). Tällä hetkellä on keskitytty vain edellä mainittuun natsipoppooseen, mutta se ei ole tällä hetkellä pahin uhka.

Oikeusvaltion periaatteita ollaan jo hyvän aikaa purkamassa monella tasolla, esim:
http://www.uusisuomi.fi/blogit/iiviannamasso/sharia-eurooppaan

Viittauksesi yksilönvapauden kaventumiseen on aiheellinen. Siitä minäkin olen huolissani, mutta vapaa liikkuvuus tuskin on päälimmäinen huolenaihe:
http://www.pahaolo.com/kolumnit/20080118.html

Anonymous said...

Fasismi on raju sana. Ehkä turhankin raju, hiukan "nasukortti"-henkinen.

Jos et oo lukenu, niin suosittelen a Umberto Econ artikkelia Eternal Fascism:
Fourteen Ways of Looking at a Blackshirt
. Kirjoitettu vuonna 1995 ja viime vuosien tapahtumia tarkastellen huomattavan kaukoviisasta tekstiä.

Tapio Laakso said...

Kiinnostavaa, että ne ovat aina ne maahanmuuttajat, jotka eivät hyväksy jotain länsimäisen yhteiskunnan periaatteita. Näin silloinkin, kun näemme jatkuvasti ympäri Eurooppaa ihan valkoisten, natiivieurooppalaisten toimia, jotka kaventavat vapauksia. Viimeisenä nyt nämä italialaiset ja vaikkapa Ruotsin verkkovakoilu

Euroopassa valkoiset, natiivit oikeistolaiset (ei edes mikään ääri) käyttävät hyväkseen uskonnollisen fundamentalismin, terrorismin, ulkomaalaisten ym. pelkoa tuhotakseen perusoikeuksia, joita he eivät koskaan ole itse kannattaneetkaan.

Anonymous said...

"Kiinnostavaa, että ne ovat aina ne maahanmuuttajat, jotka eivät hyväksy jotain länsimäisen yhteiskunnan periaatteita."

No ei tuo nyt mitenkään kovin kummallista ole. Minä olen muslimimaissa oleillessani todennut, etten hyväksy kaikkia heidän yhteiskuntansa periaatteita (naisten alistaminen, kuolemantuomio, jne.) Eikös sen nyt luulisi olevan varsin luonnollista, että ihmiset luottavat niihin periaatteisiin, joita omassa kasvuympäristössä noudatetaan.

"Näin silloinkin, kun näemme jatkuvasti ympäri Eurooppaa ihan valkoisten, natiivieurooppalaisten toimia, jotka kaventavat vapauksia."

Vapauden puolesta taistelevien työ ei ole koskaan tehty. Valtaapitävät pyrkivät luonnostaan kasvattamaan valtaansa ja meidän muiden tulee sitä vastustaa.

"Euroopassa valkoiset, natiivit oikeistolaiset (ei edes mikään ääri) käyttävät hyväkseen uskonnollisen fundamentalismin, terrorismin, ulkomaalaisten ym. pelkoa tuhotakseen perusoikeuksia, joita he eivät koskaan ole itse kannattaneetkaan."

Ai niinkuin missä? Käsittääkseni ns. äärioikeistolla ei ole missään sellaista valtaa, että ne pystyisivät perusoikeuksia tuhoamaan, eikä tietenkään pidäkään olla.