16.6.08

Nuoriso kaipaa kuria?

En ole erityisen tykästynyt sukupolvien välisen konfliktin ajatukseen. Sukupolvisota nousee silti väistämättä mieleen, kun yhä useammin törmää erilaisiin ehdotuksiin nuorten kuriin pistämisestä:

-lukukausimaksut
-opintoaikojen rajaukset
-poliisin oikeus tutkia alaikäisten laukut, josko viinaa löytyisi
-nuorten ulkonaliikkumiskiellot
-sosiaaliturvan nuoriin kohdistetut erityissanktiot

Viimeisintä Odekin pohtii blogissaan.

Nuorison toimeentulotuella "vetelehtimiseen" näyttää kohdistuvan erityinen moraalinen huoli. Samalla väitettä on käytetty myös perustuloa vastaan. Juuri nuoret olisivat eniten vaarassa vain jäädä kotiin makaamaan.

Vantaan sosiaalilautakunnan johtaja Simo Pokki (sd) ehdotti pari vuotta sitten nuorten toimeentulotuen kytkemistä johonkin työpakkoon. Hän myös kutsui toimeentulotuella eläviä nuoria elämäntapaintiaaneiksi. Asian selvittämisen jälkeen ilmeni, että käytännössä kaikilla Vantaalla toimeentulotukea saavilla nuorilla oli tukee erittäin hyvä syy.

On huolestuttavaa, että kannustimista esitetään vahvoja näkemyksiä ilman, että ensin katsotaan, mikä on todellisuus. Pienen rahasumman saaminen jostain ei millään tavoin automaattisesti johda siihen, että ihminen jäisi vain himaan makaamaan.

3 comments:

Anonymous said...

-lukukausimaksut

Pitäisi tietenkin ehdottomasti saada käyttöön, nykysysteemi johtaa ilmeiseen ylikouluttamiseen (toki stipendijärjestelmä tarvitaan)

-opintoaikojen rajaukset

Ei tarpeellinen jos yo. toteutetaan.

-poliisin oikeus tutkia alaikäisten laukut, josko viinaa löytyisi

Eikös poliisilla ole oikeus tähän jo muutenkin? Tai, alaikäisen alkoholin hallussapito ei taida olla laitonta (pitäisikö olla?)

-nuorten ulkonaliikkumiskiellot

Jos kotiintuloajat eivät tätä hoida, niin...

-sosiaaliturvan nuoriin kohdistetut erityissanktiot

Joo ja ei. Ei kai voida olettaa, että nuoriin, jotka vielä etsivät paikkaansa noudatetaan samoja ehtoja kuin työelämän ulkopuolelle lopullisesti syrjäytyneisiin alkoholisteihin?

Tapio Laakso said...

"Ylikoulutus" on käsittämättömimpiä ajatuksia, joihin olen koskaan törmännyt. Miten kukaan ihminen voi olla ylikoulutettu? Minusta on vain hienoa, jos ihmiset noin keskimäärin ymmärtävät maailman menosta erilaisia asioita. Korkea sivistys ei ole koskaan hukkaan heitettyä ammatista riippumatta.

Anonymous said...

""Ylikoulutus" on käsittämättömimpiä ajatuksia, joihin olen koskaan törmännyt. Miten kukaan ihminen voi olla ylikoulutettu?"

Siten, että tarvitsisimme enemmän putki- ja sähkömiehiä kuin maistereita (moelmpia toki tarvitaan). Kyllä asioiden oppiminen on arvo sinänsä, mutta tittelit eivät ole. Ei sivistys ole yliopistokoulutuksesta kiinni. Olen tavannut paljon sivistyneitä duunareita ja sivistymättömiä "akateemisia"