23.6.08

EU-visiot romukoppaan

Olin kuuntelemassa aamulla hyvää Ulkopoliittisen instituutin ja Eurooppalaisen Suomen järjestämää EU-huippukokouksen jälkilöylytilaisuutta. Stubbin, STT:n toimittajan Erja Ylöjärven ja tutkija Hiski Haukkalan esityksen olivat ihan hyviä ja kietoutuivat luonnollisesti Irlannin EI:n ympärille.

Stubbin näkemys oli, että nyt venaillaan, otetaan rauhallisesti ja yritetään improvisoida jokin erityisratkaisu Irlannille. Uutta äänestystä ei pidä runnoa. Toimittaja Ylöjärvi oli skeptinen ja uskoi, että vanhoilla mennään ja Haukkala kyseli, että mikä mättää EU:ssa.

Minusta EU-asioissa mättää eniten puhe "Suomen EU-visiosta" tai "Suomen roolista", komissaarien määrästä ja yleisestä institutionaalisesta vehtaamisesta, jossa on oltu jumissa koko 1995 jälkeinen aika.

EU-asiat pitäisi tuoda osaksi normaalia, jokapäiväistä poliittista debattia ja vaikuttamistyötä ihan tänne suomalaisiin tiedotusvälineisiin ja Suomen eduskuntaan. Se olisi toimittajien tehtävä ja ennen kaikkea poliitikkojen tehtävä. EU voi olla sekava ja luotaantyöntävä byrokratia, mutta kyllä niihin asioihin vaikuttaa pystyy, kun joku vain vaivautuisi.

Stubbin näkemys siitä, että ahkeralla ja asiantuntevalla europarlamentaarikolla on todennäköisesti enemmän valtaa kuin suomalaisella ministerillä (siis EU:hun) on kuuntelemisen arvoinen.

PS. Uuden Euroopan fudisfinaali Turkki-Venäjä tulossa?

No comments: