2.5.08

Sosiaaliturvan uudistaminen

Hesari otti pääkirjoituksessaan vahvasti kantaa perusturvan tason nostamiseen sosiaaliturvan uudistamisen yhteydessä. Tämä on hyvä. Näyttää siltä, että perusturvan tason korotukselle on enemmän ja enemmän tukea.

Nyt tarvitaan kaikki julkinen keskustelu ja poliittinen paine, jotta tämä tavoite pystytään myös toteuttamaan. Käsitykseni on, että sosiaaliturvan uudistamista ihmettelevän SATA-komitean työ on edelleen varsin levällään, joten keskustelulle on nyt hyvää tilaa.

Lähtökohta pitää olla se, että perusturvan taso yhtenäistetään nykyistä korkeammalle tasolle. Ihmiset on saatava pois toimeentulotuelta, koska nimenomaan toimeentulotuki tekee elämästä kurjaa, koska siihen liittyvät kontrollit ovat niin voimakkaita. Rahaa ei esimerkiksi voi säästää, koska se tulkitaan tuloksi ja vähennetään seuraavan kuukauden tulosta. Kannustavaa? Ja tietysti käytännöt vaihtelevat kunnasta toiseen.

Samalla pitää tehdä kaikki mahdollinen järkyttävän byrokratiahäkkyrän purkamiseksi. Sadan vuoden aikana rakentunutta järjestelmäähän ei ymmärrä kukaan. Ne, jotka ymmärtävät jotain, tietävät vain se, kuinka vähän ymmärtävät.

3 comments:

Jari Suominen said...

Kyse ei ole siitä, etteikö kokonaisuutta hallittaisi, vaan valitusta toimintatavasta.uusliberalismi ei siedä sosiaalisia elementtejä.Perusturvaa ei oikeastaan juuri ole kun ajatellaan sen tasoa ja sitä että esimerkiksi lapsilisät leikataan sosiaalitoimessa asiakkailta pois.Luullaan, että tämä äärikapitalistinen politiikkaa tuo jotain hyvää säästöjen ja kannustamisen muodossa.Lopputulos on kuitenkin se että köyhien osa tulee aina vain vaikeammaksi.Kapitalismi tarvitsee alaluokan joka toimii varoittavana esimerkkinä niille, jotka pienellä palkalla tekevät paljon työtä.Viestinä on että ihmisen on kestettävä mitä tahansa-vaikka miten epäinhimillisissä oloissa.
Jussi Saramo julkaisi vappupuheensa blogissan.Siihen hän on koonnut hienon katsauksen Suomen hyvinvointivaltion historiasta.Omasta blogistani saat kokemusperäistä tietoa sosiaaliturvan asiakkaan elämästä.

Tapio Laakso said...

Tietysti kysymys on ensi sijaisesti siitä, onko parannuksiin poliittista tahtoa.

Mutta, kun sitä rakennetta uudistetaan, niin siinä on parasta olla tarkkana, muuten mennään helposti ojasta allikkoon.

t said...

Vanha sanonta taitaa olla, että vain kaksi ihmistä Suomessa ymmärtää syy-perusteista sosiaaliturvajärjestelmää.

Yksi, hyvän tason turva, joka kattaa mahdollisimman suuren osan etuuksista on mahdollinen tie, kunhan painetta on vain tarpeeksi.

Oleellista kuitenkin on alentaa erityisesti perusturvan varassa olevien efektiivistä marginaaliveroastetta, jotta työnteko kannattaa aina.