28.5.08

Sosiaalisesti sekoittava asuntopolitiikka

Muutamien töölöläisten tuntoja liittyen asuntolahankkeeseen voi lueskella kaupungiosat.netistä.

Nimimerkki Kolmekymppinen töölöläinen kirjoittaa:
"Minä olen ottanut ison asuntolainan ja ostanut asunnon Töölöstä, vaikka esim. Kontulasta olisin saanut paljon halvemmalla. En silti kadehdi kontulalaisia tai muita rumien lähiöiden asukkeja. Mutta he näköjään kadehtivat töölöläisiä, koska heidän pitää järjestää tännekin kaikenlaista roskaväkeä. Tässä lähellä on juoppoputka, joten pultsareita on nykyiselläänkin ihan tarpeeksi, kuten myös avohoitotapauksia. Miksi kaikkien kaupunginosien pitäisi olla samanlaisia sosiaaliselta rakenteeltaan, kun eivät ole sitä hinnoiltaan meille, jotka itse maksamme omat asumiskulumme?"


Helsingissä käytännössä kaikki puolueet kannattavat sosiaalisesti sekoittavaa asuntopolitiikkaa. Tai ainakin kaikki hyväksyivät tämän Maankäytön ja asumisen ohjelmassa, joka vahvistettiin jonkin aikaa sitten.

Helsingissä pyritään siihen, että kaikille alueille rakennetaan kaiken tyyppisiä asuntoja: kovan rahan omistusasuntoja, kaupungin vuokra-asuntoja, hitas-asuntoja jne. Myös sosiaalisesti tuetun asumisen paikat on syytä levittää tasaisesti kaikkialle.

Politiikan tavoitteena on, että huono-osaisuus ei keskity millekään alueelle. Kokemus maailmalta osoittaa, että huono-osaisuuden keskittyminen johtaa hyvin helposti kurjistumisen kierteeseen. Esimerkiksi kouluihin tulee oppilaita vaikeammasta taustasta, lähikoulusta tulee rauhaton, parempituloinen väki lähettää lapsena muihin kouluihin tai jopa muuttaa pois alueelta. Toistaiseksi tällainen kehitys on helsingissä ainakin enimmäkseen onnistuttu välttämään.

Muutamien spurgujen ja narkkarien sietäminen kaikilla alueilla on parempi kuin joidenkin kaupunginosien slummiutuminen. Tämä nimittäin johtaa lopulta siihen, että paremmat kaupungiosat joutuvat linnottautumaan piikkilangan ja aseistettujen vartioiden taakse. Tällaiseen kehitykseen ei toivottavasti löydy Helsingistä halua.

No comments: