6.5.08

Älykäs sähköverkko

Säätövoiman tarvetta? Wired kirjoittaa älykkäistä sähköverkoista, jotka säätävät itse itseään. Sähkön kulutuksen noustessa kriittiselle tasolle, ilmastointilaite voisi esimerkiksi automaattisesti päästää lämpötilan nousemaan pari astetta.

Ei tarvita Kollajaa saati Vuotosta, jos viitsitään käyttää älyä.

4 comments:

Anonymous said...

Samasta teknologiasta on mm. George Monbiot kirjoittanut. Jotain tällaista olisi nopeiden huippujen tasaamiseksi keksittävä. Suomalainen (yksityisen) kulutuksen huippu tosin tuppaa olemaan joulu: sähköuuni, sähkösauna ja sähkölämmitys on sellainen pyhä kolminaisuus, että siitä on paha lähteä karsimaan, jos ulkona on pahasti pakkasta. Lähitulevaisuudessa ei enää liene...

Tapio Laakso said...

Klylä siinä talvellakin on karsimista. On aika paljon eroa, onko huonelämpötila 19, 22 vai 25 astetta.

Lisäksi, jos hommaan tulee jonkinlaisia reaaliaikaista hintaohjausta niin sähkösaunan lämmittämisestä 30 asteen pakkasilla voi ottaa sitten isommat hinnan.

Anonymous said...

Jep, mutta sähkön hinnan muuttaminen "reaaliaikaiseksi" muuttaisi varmasti kulutuskäytäntöjä jo nyt ilman mitään muita teknisiä innovaatioita. Kyllähän lämminvesivaraajat jo nykyisinkin ovat lähinnä yösähköllä päällä.

Tapio Laakso said...

Ongelmaksi tulee tietty se, että ihmiset (toisin kuin tehtaiden ylläpitäjät) eivät vietä aikaansa säätämällä asuntonsa sähkönkulutusta. Tietty voisi olla tekstarihälytys, kun kriittiset rajat alkaa paukkumaan :)