5.5.08

Loppu demarivihalle

Vastenmielisyys Sosialidemokraattista puoluetta kohtaan on monella tapaa ymmärrettävää. Pahinta on tietysti pettymys. Kuka odottaa Kokoomukselta tai Keskustalta mitään? Kokoomus ajaa varakkaiden ja pääomapiirien etua, Keskusta on pullollaan ympäristönsuojelun vihaajia ja konservatiivisia pimeyden voimia. Sosialidemokraateilta sen sijaan odottaa aina enemmän kuin olisi lupa toivoa.

Politiikassa pahinta kilpakumppania pitää hieman läimiä, mutta Vihreiden demariviha on menossa liiallisuuksiin. Sosialidemokraattien surkeuden vatvominen ja kierouden päivitteleminen sumentavat kykyä keskittyä oman politiikan tekemiseen.

Tunnetusti punavihreä yhteistyö on ollut Suomessa hankalaa. Vihreiden on syytä huolehtia ennen kaikkea omasta asenteestaan poliittisen yhteistyön eri suuntiin. Nykyisestä asenneongelmasta kertoo eniten se, että muutamat vihreät ajattelevat ristiriitojen johtuvan ainoastaan demareista. Vihreät ovat joskus syytelleet demareita ylimielisiksi, nyt on syytä katsoa, ettei pilkka osu omaan nilkkaan.

En väitä olevani mitenkään demareiden pilkkaamisen yläpuolella. Mikäs sen mukavampaa, kuin hukuttaa porvarihallituksen viimeisin häpeäntunteita aiheuttava päätös kunnon annokseen demarien soimaamista. Kuten ystäväni Hukkajukka blogissaan totesi Vihreiden tavasta vastata esitettyyn kritiikkiin: "Ynnynnyy ei me mitään porvareita olla sitäpaitsi demarihallitus teki paljon oikeistolaisempaa politiikkaa kun poisti varallisuusveron ynnynnyy."

Demareiden 12 vuotta kestäneen hallitustaipaleen ja porvariyhteistyön synneillä Vihreät ovat pärjänneet ensimmäisen hallitusvuoden ihan kivasti. Vanhojen muisteleminen on kuitenkin aina politiikan kuivakkainta puuhaa, sillä on menestystä turha hakea. Porvareiden kanssa hallitukseen on menty, joten Vihreät joutuvat kantamaan vastuuta vielä monista ikävistä asioista. Niitä vastaan on syytä taistella urheasti ja samalla viedä läpi riittävästi hyviä vihreitä asioita.

Vihreät eivät ole porvaripuolue, siksi syksyn kuntavaalien jälkeen Vihreiden pitää etsiä kunnallistasolla yhteistyötä myös Sosialidemokraattien suunnasta. Punavihreän akselin hallitsemat kunnat toisivat hyvää vastapainoa hallituksen porvariyhteistyölle.

Kolumni on julkaistu Vihreässä Langassa

4 comments:

Tiedemies said...

Mitä "porvaripuolue" tarkoittaa? Onko vihreät sitten "työväenpuolue", vai mitä se, että vihreät ei ole "porvaripuolue" tarkoittaa?

Kysyn ihan tosissaan, koska minusta vihreät monessa mielessä ovat, ja pitääkin olla, porvaripuolue. Sana porvari tulee vanhan ranskan sanasta burgeis, kaupunkilainen, ja ennen se tarkoitti kaupungissa asuvaa ammatinharjoittajaa tai yrittäjää. Kyllä tämä kuvaus sopii yleensä vihreiden tyypilliseen äänestäjään - ja etenkin vihreiden tyypilliseen edustajaan - paremmin kuin vaikka keskustalaisiin.

Tapio Laakso said...

Suomalaisessa poliittisessa arkikielessä porvaripuolueella viitataan keskustaoikeistolaiseen ajatteluun.

Monet vihreät ovat kaupunkilaisia, mutta enimmäkseen eivät ammatinharjoittajia tai yrittäjiä.

Se, että vihreät eivät ole porvaripuolue, ei myöskään tarkoita, että Vihreät olisivat työväenpuolue.

Nähdäkseni Vihreät kannattavat pitkälle menevää arvoliberalismia sekä pitkälle menevää tulonjaon tasaamista, sekä tietysti pitkälle menevää ympäristön suojelua.

Esa Suominen said...

Kiitos Tapsa, rakentavaa. Hatunnosto. Otan mallia. :)

Anonymous said...

VL:ssa oli hauskasti kaksi varsin demarivastaista kohtaa samalla aukeamalla kuin tämä Tapion kolumni. Taittajalla on ollut kerrassaan ilkikurinen päivä!