20.5.08

Kuka saa vaalirahaa?

Tapani Yli-Saunamäki*, Kehittyvien maakuntien Suomi -järjestön jakamien vaalirahojen päättäjä puhuu Hesarissa:

"[..]toiveeni on, että liikemiehet eivät säikähtäisi tätä kohua, vaan jatkaisivat työtään. Vaalikampanjat ovat kalliita, ilman tällaista mekanismia on kaksi vaihtoehtoa: joko vain rikkaat voivat asettua ehdolle tai puoluetuki pitää nostaa pilviin. Mutta kontrollia tarvitaan, ja avoimempana kuin nyt."

Väite on käsittämätön. Kun katsoo niitä henkilöitä, jotka ovat rahaa saaneet niin köyhiä ja kipeitä he eivät ole. Suuret lahjoitukset ovat näyttävät menneen istuville kansanedustajille ja muille muutenkin varakkaille.

Ajatus siitä, että annetuille rahoille ei tulisi mitään vastinetta on naiivi. Jos näin olisi, rahat eivät keskittyisi tietyille puolueille. Rahan avulla luodaan epätasa-arvoa myös puolueiden sisään. Kuka saa ja kenelle annetaan on kova tapa käyttää valtaa puolueiden sisäisessä valtapelissä.

*) Tapani Yli-Saunamäki on Nova Group Oy:n toimitusjohtaja. Yritys kertoo itsestään sivuillaan seuraavaa:

"Päätoimialamme on toimitilavälitys. Kauppa- ja liikepaikkakonsultointi sekä kauppakeskuskonsultointi kuuluvat keskeisenä osana liiketoimintaamme. Olemme myös erikoistuneet huolinta-, kuljetus- ja logistiikkayritysten toimitilatarpeiden konsultointiin sekä toteuttamiseen. Lisäksi tarjoamme valtakunnallisesti kiinteistökehityspalveluita sekä maankäytön ja rakentamisen asiantuntijapalveluita."

Kaupan yksiköiden sijoittelu ja kaavoitus ovat asioita, joissa jylläävät isot rahat ja poliittisilla päätöksillä on näihin rahoihin suunnaton vaikutus.

2 comments:

Jari Suominen said...

Mielenkiintoista että ehdokkuus on maksullista Vihreissä.On opitänyt köyhät loitolla?

Tapio Laakso said...

Jollain kampanjaa on rahoitettava. Tuolla maksetaan yhteiset valokuvaukset sun muut. Ei ole kato tuota ay-rahaa tarjolla.