24.4.08

Syömisen ekologiaa

Lähiruoan läheisyys ei näytä olevan erityisen ekologista kertoo New Scientist. Vuosi lähiruoalla säästää ilmastoa yhtä paljon kuin se, että vaihtaa yhtenä päivänä viikossa punaisen lihan kasviksiin. Mutta entäs lähikasvissyönti?

Kuljetuspäästöt ovat tutkimuksen mukaan vain 4 % ruoan kokonaispäästöistä.

Tätä Jarkko Tontti on puhunut lähiruoan vastaisissa provokaatiossaan. Tosin keskellä globaalia ruokakriisiä, tietyn omavaraisuuden ylläpitäminen ei vaikuta kovin kahjolta ajatukselta.

2 comments:

Teemu said...

Lähiruoka on gastronomisesti toivottavaa jos se on tuoreempaa, mutta jos päästöistä puhutaan, niin pääsyy kohkaamiseen lienee se ettei ymmärretä kuinka energiatehokasta vaikka laivakuljetus on. Joskus näin ihan uskottavan laskelman, että on energiatehokkaampaa kuljettaa tomaatti Espanjasta tänne kuin kasvattaa se täällä kasvihuoneessa. Siis lentokoneella.

Lihantuotannon päästöissä en oikein osta tuota metaania, eikö ne kasvit joita lehmät syö mädäntyisi tavalla tai toisella joka tapauksessa?

Veli-Matti Partanen said...

teemu:

"Lihantuotannon päästöissä en oikein osta tuota metaania, eikö ne kasvit joita lehmät syö mädäntyisi tavalla tai toisella joka tapauksessa?"

Lehmien määrä on pitkälti riippuvainen siitä, miten paljon kysyntää maidolle ja naudanlihalle on. Joten jos ihmiset siirtyvät syömään kasvisruokaa ja juomaan soijamaitoa niin lehmien määrä vähenee ja samalla metaanipäästöt.