23.4.08

Suomenkielen opetuksen hankaluuksia

Maahanmuutto- ja kotoutumisasioiden neuvottelukunnassa oli eilen puhetta suomi toisena kielenä opetuksen pulmista Helsingissä. Suurin pulma on, että kukaan ei tiedä, paljonko opetukselle on tarvetta. Sen sijaan se, kuinka paljon koulutusta järjestetään, on onnistuttu selvittämään.

Koulutusta järjestävät useat tahot. Yhtenäistä hakua ei ole, joten samat ihmiset hakevat monille kursseille. Tämä näyttäytyy pulana, joka ei välttämättä ole täysin todellinen. Kielikoulutuksen tarve nousee kovaa vauhtia. Erityisryhmien (luku- ja kirjoitustaidottomat, vammaiset, vanhukset, kotiäidit) kielikoulutuksen vastuutahosta on epäselvyyttä. Työhön tulleet ovat helposti kaiken koulutuksen ulkopuolella.

Kaupunki on nyt selvittämässä tarvetta ja rakentamassa kaikkia kursseja palvelevaa yhteishakumenettelyä. Nämä ovat hyviä askelia.

Kotoutumispalvelut ovat syntyneet siellä täällä varsin kotikutoisesti. Näin tapahtui, kun tulijoita oli vähän. Nyt, kun tulijoita on paljon, kukaan ei ole perillä kokonaisuudesta ja kotikutoisuus aiheuttaa ongelmia. Kukaan ei edes osaa sanoa, kuinka paljon resursseja tarvittaisiin. No, parempi laittaa rakenteet kuntoon ennen rahan lisäämistä.

No comments: