27.4.08

Miksi Suomessa oikeistolla menee hyvin?

Vihreä Lanka esitti otsikon kysymyksen Erkki Tuomiojalle haastattelussa, jota siteerattiin paljon Tuomiojan ilmoitettua, että vappuamarsseista ja vassareista voisi luopua.

Tuomioja vastasi: "Kokoomus on saavuttanut menestyksensä hyvillä mainostoimistoilla, hyvällä tuurilla ja taitavalla mielikuvapolitikoinnilla. En usko, että menestys kestää kauan. Kokoomus on viisaasti vaiennut todellisista tavoitteistaan, koska eihän Suomessa kukaan menesty hyökkäämällä pohjoismaista hyvinvointivaltiota vastaan."

Vastaus avaa kiehtovasti suomalaisen vasemmiston kriisiä.

Sen sijaan, että katsottaisiin työväen presidenttiä silmästä silmään ja otettaisiin Kokoomuksen poliittinen linja vakavasti, vasemmisto päätyy kuittaamaan koko homman suurena huijauksena, johon hölmö kansa on langennut. Jos Kokoomuksen politiikalle halutaan rakentaa voittava vaihtoehto, pitäisi ymmärtää Kokoomuksen politiikan sisältöä ja syitä, miksi monet tukevat sitä. Työväenpresidenttiä pilkatessa kannattaisi muistaa esimerkiksi se, että kyseessä on maan toiseksi suurin ay-puolue.

Nyt Tuomiojan (ja monen muun) kriitiikki on sisällöltään suurin piirein: "Mepä ollaan aikuisten oikeasti hyvinvointivaltion puolella, noi vaan juksaa."

4 comments:

Herja said...

Jossakin keskusteluohjelmassa Jukka Relander totesi sinulle jotenkin niin, että "Tuntuu että mikään järkiargumentti ei tuntuisi tänä päivänä puoltavan vasemmistoa. Mutta eihän se näin voi olla, koska tämähän muodostaisi sellaisen tilanteen, että totuus on oikeiston puolella!"

Ainakin minusta tuo kuvaa vielä Tuomiojan lausuntoa paremmin vasemmiston kriisiä.

hukkajukka said...

En toki kiistä (puolue)vasemmiston ongelmia, joista kirjoitat. Samalla kuitenkin Tuomiojan (et al.) lausumassa on kuitenkin se vinha perä, että kokoomus ei todella ole hyvinvointivaltion tai työväen asialla (mitä ne sitten ovatkaan), vaikka mielikuvamarkkinoinnissaan niin antaa ymmärtää.

Tosin, siinä nyt ei ole mitään uutta, että puolueen politiikka ei vastaa lupauksia.

Tämän toteamisesta on toki vielä vähän matkaa siihen kokoomuksen varsinaisen linjan analysointiin ja kampittamiseen.

Tapio Laakso said...

Entäpä, jos onkin niin, että Kokoomuksen tarjoama visio hyvinvointiyhteiskunnasta on uskottavampi kuin vasemmiston? Se voi jopa olla ihan heidän aidosti tavoittelemansa tila. Siis hyvinvointiyhteiskunta, joka on huomattavasti erilainen ja varmasti epätasa-arvoisempi kuin nykyinen, mutta ihan keskimääräisillä eurokriteereillä edelleen hyvinvointiyhteiskunta.

Se sisältäisi:
-siirtymisen laajempiin ulkoistamisiin, kilpailuttamisiin ja yksityistämisiin palveluissa (mutta ne olisivat suurin piirtein edelleen olemassa)
-reippaat lisäveroalet ja etenkin yläpään korkeiden marginaalien leikkauksen eli progressiivisuuden vähentämisen
-työhön pakottamisen reipasta lisäämistä (heikennykset ansiosidonnaiseen, lisää toimenpiteitä)
-konservatiivisiipi varmasti lisäisi mielellään erilaisia kotiäitiyteen kannustavia/pakottavia toimenpiteitä mukaan
-asiakasmaksujen osuutta lisättäisiin, etenkin maksullinen korkeakoulutus olisi luvassa
-tasoryhmät tekisivät paluun peruskouluun

Jotain tällaista kai olisi kataislainen hyvinvointiyhteiskunta. Ei jenkkilä, mutta ei tod. universalismiin perustuva Pohjoismainen hyvinvointivaltio.

mr_Zombie said...

Minusta tuntuu vähän siltä, että tässä on kyse lähinnä sattumasta. Poliittisten puolueiden kannatus heiluu vähän kaikenlaisista syistä jatkuvasti, ja nyt kokoomuksella on ollut vain hyvää tuuria viime aikoina. Muutaman vuoden päästä demareilla voi olla samanlainen noste. Tai kepulla. En jaksa uskoa, että tässä olisi tapahtumassa mitään pysyvää muutosta.

Mitä tulee kokoomuksen harjoittamaan politiikkaan, niin eihän se ole mitenkään hyvinvointivaltiovastaista. Kokoomuksen tavoitekuva hyvinvointivaltiosta vain eroaa jossain määrin muiden puolueiden tavoitteesta, mutta ei mitenkään radikaalisti. Kyse on vain eri asioiden erilaisista painotuksista. Tämä on hyvin linjassa sen kanssa, kuinka eduskuntapuolueet ovat koko ajan lähestymässä toisiaan aatteellisella tasolla.