21.4.08

Ikääntymisen politiikkaa

Vihreiden valtuuskunnassa, joka pidettiin viikonloppuna Kemissä, käytiin keskustelua mm. puolueen ikääntymispoliittisesta ohjelmasta. Lopullinen versio tulee puoluekokouksen hyväksyttäväksi toukokuussa. Myönnän, että olin aihetta kohtaan hiukan ennakkoluuloinen.

Keskustelu oli mahtava.

Puhuttiin mm. vanhainkotien liberalisoinnista, teknologian esteettömyydestä ja kuoleman politiikasta:

- Vanhainkotien ei pitäisi olla sotilaallisella kurilla johdettuja paikkoja, joissa on nukkumaanmenoajat. Vanhuksella on oikeus iltapunkkuun ja muutenkin hauskaan elämään.

- Tekniikan pitäisi olla sellaista, että sitä on helppo käyttää. Esteettömyysnormeja tarvittaisiin rakennusten lisäksi keskeisiin verkkopalveluihin.

- Miten ihminen kuolee ja saa kuolla ei ole yhdentekevää. Tanskassa omaisilla on oikeus saada töistä saattohoitovapaata, jotta ihminen voi kuolla omassa kodissaan.

2 comments:

Matti said...

Kunnallisvaalien paperista olikin kevään aikana yleistä ihmettelyä. Bänditiloja haluttiin, mutta isot sos. ja terveydenhuollon asiat, kuten vanhukset, jäivät aika vähälle huomiolle. Hyvä että tällainenkin ohjelma on tehty.

Mirka Muukkonen said...

- Vanhainkotien ei pitäisi olla sotilaallisella kurilla johdettuja paikkoja, joissa on nukkumaanmenoajat. Vanhuksella on oikeus iltapunkkuun ja muutenkin hauskaan elämään.

-->

Ideologisesti kaunis ajatus, kannatan ehdottomasti! Mutta tervetuloa todellisuuteen..

Esimerkiksi Turussa vanhainkoteihin on aivan älyttömän pitkät jonot. Turussa on jo vuosia ollut jonossa 150-200 vanhusta odottamassa ympärivuorokautiseen hoitopaikkaan. Suoraan sanoen osa vanhuksistamme on heitteillä. Heitä pidetään kotona, kun hoivapaikkaa ei ole saatavissa. Ainoa keino päästä hoitoon on sairaalan kautta.

Ja ihmiset, jotka vainhainkodeissa ovat, ovat todella huonokuntoisia. Ei mitään pirteitä vanhuksia, jotka voisivat iloisina nauttia punkusta ja kiistella oikeutetusti nukkumaanmenoajoista. He syövät silloin, kun hoitajalla on aikaa käydä syöttämässä, vanhukset menevät nukkumaan silloin, kun hoitajalla on aikaa laittaa nukkumaan. Henkilökuntaa on järkyttävän vähän osastoilla, mikä johtaa siihen, että osa vanhuksista vaipatetaan ja laitetaan nukkumaan jo iltakuudelta. Ja nappia naamariin, niin johan pysyy vanhukset kiltisti hiljaa pedeissään.

Tuttua on myös kuulemma tokaisus: "Pissaa vaippaan, ei me ehditä nyt vessaan viemään".

Nämä ovat arkipäivän realismia. Minusta todella häpeällistä. Milloin ihmiset oikeasti nousevat puolustamaan mummoja ja heidän oikeuksiaan?