2.3.08

Valtamedia

Olin 2000-luvun alkuvuosina mukana Vaikuttava tietotoimisto -nimisessä vaihtoehtomediavirityksessä. Tuolloin otettiin kansalaisjournalismin ensimmäisiä askelia, jossa kansainvälisellä Indymedia-verkostolla oli oma roolinsa etenkin globalisaatiokriittisen liikkeen äänenkannattajana. Tuohon globaalin verkostoon Vaikuttava tietotoimistokin kuului.

On ilo nähdä, että Vaikuttavan tietotoimiston lopettamisen jälkeen jääneeseen vaihtoehtoisen tiedotuksen ekolokeroon on eilen syntynyt uusi toimija: Valtamedia.net.

Toivottavasti Valtamedia pystyy ottamaan itselleen paikan suomalaisessa kansalaisjournalismin ja vaihtoehtomedian kentässä. On hyvä, jos esimerkiksi talonvaltaajat pystyvät jossain paikassa kertomaan itse suoraan ajatuksistaan ilman toimittajien suodatusta.

Eilisen julkistamisen yhteydessä käydyssä keskustelussa nousi esiin yksi hyvin tärkeä mediakriittinen huomio - vaikka Valtamedian keskeinen asia ei mediakritiikki olekaan. Kaupallisen median ongelmana on, että asioita pyritään aina käsittelemään yksittäisten henkiöiden kautta ja näin asiat epäpolitisoituvat.

Turvapaikanhakijan karkotuksesta ollaan kiinnostuneita koskettavan, traagisen tarinan vuoksi, mutta maahanmuuttopolitiikan ja siirtolaisuuden kokonaisuus jää taka-alalle. Talonvaltaajat ovat ihmisinä (mitä syöt, millainen tukka, miten vanhemmat suhtautuvat) kiinnostavampia kuin itse valtaus poliittisena tekona.

Valtamedia.net

No comments: