12.3.08

Päästökaupan kustannukset

Sopivasti iltapäivällä eduskunnassa EU:n ilmastopolitiikasta käytävän keskustelun alla EK julistaa, että päästökauppa tuhoaa suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn.

EK:n sivujen kahden liuskan materiaalien perusteella tuo vaikuttaa täysin nollatutkimukselta. Päästökaupan kustannukset on vain lyöty nykyisen kustannusrakenteen päälle. Näin tullaan tulokseen:
"Koko päästökauppajaksolla 2013–2020 teollisuuden lisäkustannukset olisivat yhteensä 4,9–9,9 miljardia euroa. Tämä söisi toimialojen liikevoiton osittain tai kokonaan sekä romuttaisi monen teollisuudenalan toimintaedellytykset Suomessa."

Lähtöoletuksissa vain on sellainen asia, että mukaan ei ole laskettu mitään päästöjä hillitseviä toimenpiteitä. 5 miljardilla eurolla vähentää päästöjä todella reippaasti. Esimerkiksi Vihreiden ehdottamat 10 prosenttia sähköntuotantoa tuulivoimalla, nousee murto-osalla tuosta summasta.

Jos vähentää päästöjä, ei tarvitse päästöoikeuksia. Tätä ei laskelmassa ainakaan tiedotteiden pohjalta ole huomioitu.

3 comments:

keskenerainen said...

Juu, onhan se kauhiaa kun päästökauppa toimii kuten sen on suunniteltu toimivan! Siitä pitää päästä heti eroon!

Voi Jeebus näitä.

Jos EK käyttäisi edes puolet siitä energiasta, mikä menee noiden selvitysten teettämiseen, päästöjen vähentämisen pohtimiseen, niin eivätpä tulevaisuudennäkymätkään olisi välttämättä noin synkät.

Tapio Laakso said...

No, tämä on ihan teolisuuden perustoimintaa. Täsmälleen sama meininki oli, kun sopimusta otsonikadon pysäyttämiseksi sorvattiin. Teolisuus puhui valtavista kustannuksista, jotka todellisuudessa jäivät hyvin pieniksi, kun sopimus saatiin tehtyä.

Tulta syöksevä lintu said...

Niin, no, otsonisopimuksen voi kai katsoa tulleen voimaan vain, koska se tarjosi teollisuudelle lopulta voittoja, jotka kumosivat tappiot ja enemmänkin. Toisin sanoen ihmiset joutuivat päivittämään kylmälaitteensa. Sopimus avasi uusia markkinoita.