18.2.08

Demokratiaa?

Ministerit Brax, Kiviniemi ja Vapaavuori ehdottavat tänään Hesarissa neuvoa antavan kansanäänestyksen järjestämistä pääkaupunkiseudun kuntien yhdistymisen selvittämisestä.

Vantaan kaupunginjohtaja sanoo esityksen olevan hyökkäys kunnallisdemokratiaa vastaan. Kiintoisa näkemys demokratiasta, kun asukkaiden kuuleminen siitä, että pitäisikö asiaa selvittää aiheuttaa tällaisen reaktion.

Minusta ministerien ehdotus on hyvä ja se pitäisi toteuttaa. Kansanäänestyksellä pystyttäisiin selvittämään, mitä seudun asukaat kuntien yhdistämisestä ajattelevat. Jos ajatus on niin huono kuin Vantaan ja Espoon kaupunginjohtajat sanovat, heillä ei pitäisi olla vaikeuksia vakuuttaa äänestyksessä asukkaita omasta näkemyksestään.

4 comments:

Anonymous said...

Ajatus on kannatettava, mutta samalla voisi jo ruveta miettimään miten paikallisdemokratiaa parannetaan.

Voisiko olla niin, että pääkaupunkiseudulla valittaisiin kunnallisvaaleissa yli miljoonan äänestäjän "eduskunta II" kun samaan aikaan esim. Enonkoskella 1700 kuntalaista valitsee 17 valtuutettua. Finlexin mukaan Helsingin 85 valtuutettua on maksimimäärä.

Enonkoski: 1 valtuutettu / 100 kuntalaista
Helsinki nyt: 1 valtuutettu / 6705 kuntalaista
Pääkaupunkiseutu: 1 valtuutettu / 11765 kuntalaista?

Kansalaisten yhdenvertaisuus ja mahdollisuudet vaikuttaa päätöksentekoon?

Mitkä asiat voitaisiin jättää kaupunginosien päätettäviksi? Esim. pelkästään Kalliossa asuu enemmän väkeä kuin keskikokoisessa suomalaisessa kaupungissa. Itseasiassa enemmän kuin joissain "aluekeskuksissa"...

Järkevämmin organisoidulla pääkaupunkiseudulla tulisi olla myös toimivampaa lähidemokratiaa!

Kyösti said...

Minusta tämän ministereiden ehdottoman neuvoa-antavan kansanäänestyksen hassuus tiivistyy juuri näihin kolmeen helsinkiläisministeriin. Nämä samat ministerit olivat piittaamatta yhtään Sipoon kuntalaisten tulokselle, jossa sipoolaisista muistaakseni 95% vastusti Sipoonkorven liittämistä Helsinkiin. En ota kantaa KHOn päätökseen Sipoonkorven liittämisestä Helsinkiin enkä YTV-kuntien yhdistymisestä, vain siihen hassuuteen, mikä tästä ministereiden toiminnasta syntyy..

heikkikorpela said...

Kyöstille:

Siis työssäkäyntialueiden hallinnollisista rajoista olisi varmaan hyvä äänestyttää asukkeja koko alueella, ei vain jossain sen yksikössä. Helsingissä ei ollut kansanäänestystä Sipoon liittämisestä. Galluppeja oli, mutta ne ovat vähän eri asia.

Jos koko pk-seutu + Sipoo olisi äänestänyt kuntarajoista, omasta mielestäni sitä äänestystulosta olisi lähtökohtaisesti pitänyt kunnioittaa.

Nykyinen kansanäänestysjärjestelmä ei (valitettavasti) ole sitova. Sillä voidaan saada selville kansalaisten näkemys päätöksenteon tueksi. Periaatteessa voidaan päättää toisinkin, jos painavia argumentteja löytyy, vaikka itse kyllä kannattaisin sitovia kansanäänestyksiä.

Hannu:

Paikallistasolla voitaisiin varmaan, ja kuntien yhdistyessä myös tulisi, päättää tietyistä kaavoitukseen ja palveluiden käytännön järjestämiseen liittyvistä kysymyksistä. Jo nyt meillä on erikseen maakuntakaava ja yleis- sekä asemakaavat.

Sitä voi sitten miettiä, onko kynnyskysymys asukasmäärä vai alueen koko vai jokin hybridi näistä.

Kyllä Lapissakin voivat päättäjät päättää alueista, joiden asukastiheys on pieni, mutta joita he eivät ole koskaan henkilökohtaisesti nähneet.

Tapio Laakso said...

Vihreät ovat käsittääkseni kannattaneet maakuntavaltuustoja päättämään seudullisista asioista. Pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämiselle voi hakea monia malleja. Yksi voisi olla se, että jonkinlainen vaaleilla valittu seutuvaltuusto päättää tietyistä, koko alueelle kriittisistä asioista kuten liikenteestä ja kaavoituksesta, toiset asiat jäävät sitten nykyisille valtuustoille.

Ongelmana saattaisi olla lisääntyvä byrokratia. Nyt vain tilanne on se, että kuntien yhteisistä projekteista päätetään epämääräisissä kuntayhtymissä, jotka ovat todella kaukana demokraattisesta päätöksenteosta.