10.1.08

Helsingin energiaselonteko

Helsinki on laatimassa energiaselontekoa. Ensimmäinen versio oli kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina, jolloin paperi jäi pöydälle.

Selonteon ensimmäinen linjaus kuuluu: "Helsinki profiloituu ilmastoystävälliseksi kaupungiksi." Valitettavasti muut linjaukset eivät tätä tue. Heti seuraavana päivänä Hesari uutisoi näyttävästi ja aivan oikein paperin linjasta, jonka mukaan Helsinki pitää kiinni kivihiilen nykymuotoisesta polttamisesta myös näkyvissä olevassa tulevaisuudessa. Eilen pääminiseri Vanhanen kritisoi linjausta Hesarin yleisönosastossa melko voimakkaasti.

Toivottavasti kritiikki helpottaa muutosten läpi saamista. Nykyisen paperin asennetta kuvaa heti alkuun työnnetty toteamus, jonka mukaan Helsinki ja Suomi ovat globaalin ilmastonmuutoksen kannalta vähäisiä vaikuttajia. Absoluuttisesti tämä on totta, mutta per capita jokaisen suomalaisen ilmastopäästöt ovat valtaisat ihmiskunnan enemmistöön nähden.

Helsingin energiapolitiikka vaatii sitovia tavoitteita, koska ne tavoitteet, joihin Suomi sitoutuu koskevat myös Helsinkiä. Tämä tarkoittaa 20-30% päästövähennyksiä vuoteen 2020.

Helsingin pitäisi sitoutua:
-tiettyihin prosentuaalisiin päästövähennyksiin
-nostamaan selvästi uusiutuvan energian määrää nykyisestä (6% sähköstä, 3% lämmöstä)
-joukkoliikenteen ensisijaisuuteen liikennemuodoista
-kaukolämpöön liittymisen pakkollisuuteen kaavoituksen avulla
-matalaenergiarakentamiseen

No comments: