7.1.08

EU esittää ilmastotullia?

EUobserver kirjoittaa EU-komission pohtivan ilmastotullin asettamista maille, jotka eivät osallistu ilmastotalkoisiin. Tarkoituksena olisi tasapainottaa epäreilua kilpailutilannetta, kun unionin alueella toimiville yrityksille aiheutuu kuluja päästöjen leikkaamisesta.

--

Onko Suomessa muuten yhtäkään kelvollista EU:sta säännöllisesti uutisoivaa tiedotusvälinettä? Esimerkiksi siitä, miten suomalaiset MEPit ja heidän ryhmänsä toimivat europarlamentin äänestyksissä, ei kerrota juuri koskaan. Ylipäätänsä EU-asioihin kiinnitetään huomiota vasta, kun ne tuleva eduskunnan toimeenpantavaksi. Tässä vaiheessa vaikuttaminen on jo myöhäistä.

EU saattaa olla mammutti, mutta mammuttiinkin voi vaikuttaa, jos edes yrittää.

7 comments:

turkkalo said...

EU-politiikka on vaikeaselkoista, salailevaa, korruptoitunutta, epädemokraattista ja turhauttavaa. EU voi tosin saada aikaan hyviäkin asioita, kunhan isot maat hyväksyvät ne.

Kyösti said...

Ei ole. Parhaimmin EU:ta uutisoivat Suomen Kuvalehti ja Hesari, mutta eivät nekään mitään kovin hyviä ole. Ulkomaisista Financial Times ja European Voice ovat oikeasti skarppeja medioita EU-uutisoinnin kohdalla.

Matti said...

EU-juttuja riippumattomasti ruotiva blogi olisi hieno, mutta valitettavasti asiantuntemukseen tarvittava dokumenttivuori on niin valtava, etten itsekään juuri uskalla lähteä mistään kirjoittamaan. EU:n byrokraattisuus karkottaa, politiikasta pitäisi pystyä puhumaan helpommin.

Tapio Laakso said...

Jos nyt joku ruotisi EU:ta edes riippuvaisesti niin olisi jees. Siis kunhan keskittyy sisältöihin eikä KYLLÄ/EI EU:lle edesmenneeseen debattiin.

Tuo EUobserver.com tarjoaa jotain, pitäisi pitää enemmänkin silmällä. Sisältää mm. katsauksen viikon tulossa oleviin asioihin. Kyöstin mainitsema European Voice löytyy täältä:
http://www.europeanvoice.com/

EU-keskustelulle tekisi hyvää, jos kaikenlainen EU-tiedotus lopetettaisiin ja ryhdyttäisiin puhumaan asioista. Nyt kyse on lähinnä propagandasta, jonka tehtävä on kertoa EU:n ihanuudesta Ja sama pätee Eurooppalainen Suomi/Vaihtoehto EU:lle -järjestöihin, joiden ohi aika on ajanut.

Hannu Oskala said...

Moon miettiny monesti juuri samaa. Jopa sellainen "RSS-feedien kooste" -tyyppinen kokoomablogi, johon tulisi kaikkien suomi-meppien blogikirjoitukset peräkkäin olisi seuraamisen arvoinen. Ei sitä pelkkää Stubbia tai Seppästä jaksa...

Se, että esim. meikäläinen tietää Ameriikan sisäpolitiikasta enemmän kuin EU-parlamentin meiningeistä kertoo kyllä aukosta paitsi omassa sivistyksessä niin myös tiedonsaannissa.

Tarvetta olisi Euroopan Talkingpointsmemolle.

Tapio Laakso said...

No pistäs Hannu tähän USA Politics Top 3 tai 5 noin inspiraation lähteeksi!

Kyösti said...

EU-politiikka ei ole sen vaikeaselkoisempaa tai turhauttavampaa kuin kansallinenkaan, maakunnallinen tai kunnallinen päätöksenteko. Tärkeää on tuntea instituutioiden keskinäiset suhteet ja päätöksenteko.

Olen Tapsan kaa samaa mieltä, että Eurooppalainen Suomi on edelleen piristysruiskeen tarpeessa. Vuoden duunissa ollut toiminnanjohtaja on todella skarppi, tehokas, asiantunteva ja hyvä tyyppi. Hän on saanut paljon aikaan ja hänen halunsa kehittää Eurooppalaista Suomea on mielestäni oikea. Vähemmän EU-tiedotusta, enemmän myönteistä suhtautumista EU:ta kohtaan kansan parissa, vähemmän eliitin keskustelukerhomaisuutta ja enemmän kritiikkiä EU:ta kohtaan. Monasti EU-skenessä ja sen ulkopuolella on unohtunut, että me olemme myös kriittisiä EU:ta ja joitain siihen liittyviä asioita kohtaan, jotka tulee korjata.

Eri mieltä olen Tapsan kanssa siitä, että Vaihtoehto EU:lle ja Eurooppalainen Suomi eivät ole tarpeettomia. On poliittinen kysymys, olemmeko EU:n jäsenvaltio vai ei. Muualla Euroopassa European Movement (Eurooppalainen Suomi) on ollut se maltillisempi, enemmän funktionalismin kannattaja ja sitä parempaa, eli federalistisempaa, suuntausta on ajanut European Federalist. Heillä on viime vuonna perustettu jäsenjärjestö Suomeen, mutta se on enemmänkin paperilla toimiva lafka kuin aktiivinen kansalaiskokoontuma. On tärkeää olla nämä kaksi proEU-lafkaa, koska se toimii myös moottorina molemman järjestön toimintaan.