19.12.07

Vasemmisto päästökauppaa vastaan

Eduskunnassa päätettiin eilen päästökaupan toisen jakson Suomen jakosuunnitelmasta. Päästökaupan vastustajina profiloitui vasemmisto. Yhtä demareiden ja neljää Vasemmistoliiton kansanedustajaa (sekä poissaolleita) lukuunottamatta kaikki vasemmistopuolueiden kansanedustajat äänestivät päästökaupan jatkoa vastaan. Käytännössä he siis esittivät Suomen irtautumista päästökaupasta.

Demareilta en odota mitään, mutta punaVIHREÄNÄ esiintyvän Vasemmistoliiton käytös on hämmästyttävää. Päästökauppa on kaikkine ongelmineen se työkalu, joka meillä tällä hetkellä päästöjen vähentämiseen on olemassa. Vasemmistoliiton edustajat haluavat markkinoiden pelossaan heittää koko järjestelmän roskiin. Ja kyse ei siis ollut kahdesta savupiippuänkyrästä vaan 11 edustajasta.

Kummallisinta oli se, että ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Pentti Tiusanen äänesti vastaan. Vielä valiokuntien mietinnöistä käydyssä keskustelussa hän toteaa seuraavaa:

"Puoliyö juuri kohta lyö, ja kello lyö kyllä koko planeetalle, jos me emme todella ryhdy nimenomaan toimenpiteisiin, aitoihin vähentämistoimenpiteisiin, hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen osalta. Mutta en yhdy niihin, jotka ovat hylkäämässä tätä esitystä. Kyllä me tarvitsemme myös päästökauppaa, vaikkakin ontuvana, mutta me tarvitsemme."

Janina Andersson avautuu blogissaan samasta aiheesta.

4 comments:

Jussi Saramo said...

Tiedät Tapio vallan hyvin, että esim. Tiusanen äänesti vastaan sen takia, että esitykseen oli koplattu turve mukaan, eikä se ollut Tiusasen mukaan muutenkaan kovin hyvä ympäristön kannalta.

Tiusanen ainakin, en tiedä kuinka moni muu, äänesti nimenomaan tätä hallituksen esitystä, ei päästökauppaa itsessään, vastaan.

Olisi muuten mielenkiintoista käydä keskustelua myös siitä, uskotaanko yhä päästökaupan toimimiseen. Itse haluaisin yhä uskoa, mutta esim. Balilla ympäristöjärjestöjenkin päästökauppaa vastaan pitämä mielenosoitus osoittaa, ettei ole yhtä ainoaa oikeaa vihreää linjaa.

K said...

Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Pentti Tiusanen kiinnitti huomiota siihen, että päästökauppalakimietintö vaati turpeen luokittelemista uusiutuvaksi. Hän perusteli kantaansa myös sillä, että päästökauppa ei toimi, niin kauan kuin päästöoikeudet muodostuvat niin halvoiksi, että saastuttamisella ei ole mitään merkitystä.

Tapio Laakso said...

Kuten tuossa yllä selvästi lukee, Tiusanen ilmoitti keskustelun loppupuolella ettei yhdy niihin, jotka ovat hylkäämässä tätä esitystä.

Outoa äänestyskäyttäytymistä, outoa selittelyä.

Anonymous said...

Tapio Laakso!
Vielä tähän: Koska olin ollut Balilla enkä osallistunut edellisellä viikolla päästökauppakeskusteluun, en ollut siteeraamassasi kohdassa huomannut eduskunnan lausumaesitystä.
Vasta sen luettuani tajusin, että prof. Savolaisen Balin matkalla minulle kertoma turvetutkimusten stulosten "väärinkäyttö" oli juuri edessäni - mustaa valkoisella ja tarjoiltavaana koko eduskunnan käsitykseksi.

Tapio, tässä on nyt vähän enemmästä kyse kuin muutaman prosentin päästökiintiäöerosta.

Muuten, en selittele vaan perustelen, minun eri tarvitse Sinulle tai kenellekään selitellä yhtään mitään!

Mielelläni kyllä keskustelen!

Pentti Tiusanen