18.12.07

Saneeraako Niinistö puolustusvoimat?

Puhemies Niinistö sai itsenäisyyspäivän paikkeilla kohtuullisesti palstatilaa arvosteltuaan hallitusta liian optimistisesta talouspolitiikasta. Niinistö kaipaa arvokeskustelua julkisen sektorin tehtävistä. Tämä siksi, että huonojen aikojen koittaessa tiedetään mistä leikata.

Itse hän ei tietenkään tähän lähde vaan kertoo haastattelussa vain ne asiat, joista ainakin pitää huolehtia. Niinistölle ne ovat terveydenhuolto, koulutus, sosiaaliturva, infrastruktuurista huolehtiminen ja osaamisen korkean tason takaaminen. Eli siis likipitäen kaikki, mitä hyvinvointivaltiolla nyt tarkoitetaan.

Pääluokittain katsottuna kyse on puolet budjetin loppusummasta. Jos infraan lasketaan valtionhallinnon, oikeusvaltion ym. olemassaolo noin yleensä niin summa kasvaa paljon suuremmaksi.

Jos haluaa esiintyä priorisoijana ja arvokeskustelijana niin pitäisi olla rohkeutta kertoa mitä sitten haluaa leikata. Puolustusvoimat ehkä?

2 comments:

turkkalo said...

Kokoomus haluaa luultavasti puolustaa noita palveluita hieman kaukokatseisemmin kuin muut; ensin niitä täytyy leikata juustohöylällä, ettei yksityisen sektorin kakunleipomiskyky vaarantuisi, ja sitten joskus myöhemmin tätä kakkua voidaan käyttää hyvinvointipalveluihin!

Kansalaiskeskustelua näistä asioista on ihan hyvä käydä (esim. kahvila Korvassa), mutta kovina aikoina Kokoomuksen tietenkin täytyy toteuttaa ainoat mahdolliset ratkaisut, kun talouden faktat pakottavat!

Tapio Laakso said...

No hallitusneuvotteluissa se oli kyllä lähinnä Vihreät, jotka kannattivat tasapainoista valtiontaloutta vastuuttomien ja tehottomasti kohdennettujen veronalennusten sijasta.