20.11.07

Ohjaako vaiko ei?

Kuuntelen eduskunnan keskustelua energiaverojen korotuksesta.

Korotuksia kritisoidaan, koska niillä ei ole mitään vaikutuksia ihmisten käyttäytymiseen, koska korotukset ovat sen verran pienet.

Korotuksia kritisoidaan myös, koska ne ovat turmiollisia "köyhälle kansalle".

Ihan kuin nämä kaksi asiaa olisivat jotenkin ristiriitaisia.

4 comments:

Aleksi Knuutila said...

Ovatko ne? Jos kysyntä on joustamatonta, se pysyy samana hinnasta huolimatta. Jos hinta nousee ja kaikki ostavat saman verran, menot kasvavat, mitä kai turmiollisuus tässä tapauksessa on.

Sampo Villanen said...

Siis onko sinun mielestäsi juuri köyhän vähemmistön saastuttaminen se ongelma, joka nyt pitää ratkaista estämällä esimerkiksi maaseudun köyhiltä auton käyttö kokonaan, vai voisiko olla niin, että keskituloiset ja rikkaat eivät joudu vähentämään energian käyttöä, koska heillä on siihen varaa. Oikeistolaisen veropolitiikan ja vihreyden yhdistäminen on paitsi epäoikeudenmukaista ja vaikeuttaa köyhien elämääö entisestään, myös tuhoisaa ympäristölle, koska todelliset saastuttajat pääsevät suhteessa erittäin vähällä.

Tapio Laakso said...

No, Vasemmistonuoret toivottavasti esittävät oman mallinsa ekologisesta verouudistuksesta. Tämän vuoden liittokokouksenne hyväksymästä paperista ei paljon epämääräisyyksiä enempää saa irti.

Nämä läpät syrjäseutujen kansaneläkkeellä elävistä mummoista, jotka ajavat hitosti kuluttavalla autolla ja asuvat huonosti eristetyssä, isossa, sähkölämmitetyssä talossa vain ovat epäuskottavia.

Onko Vanu sitä mieltä, että bensa ja sähkö voisivat maksaa enemmänkin vai eikö ole? Jos ei niin mitä sitten tehdään?

-Ruuhkamaksut ovat luonnollisesti yksi vastaus tähän. Ne ovat alueellisesti oikeudenmukainen keino rajoittaa autoilua, mutta riittävätkö ne?

-Kai olette selvillä, että ympäristöä tukevat sähköverosysteemit eli käytännössä syöttötariffit (joo, ne ovat vero) nostavat myös sähkön hintaa?

Mikko Vuorinen said...

Verotettakoon polttoainetta. Valtion saamilla lisärahoilla kevennettäköön pienituloisten verotusta (rahaa kunnille!) ja lisättäköön tulonsiirtoja. Tämä on minun henkilökohtainen punavihreä linja.