29.11.07

Kuvia lihatuotannon todellisuudesta

www.tehotuotanto.net

Mitä tiloilta löydettiin?

Tutkimuksen aikana käytiin 21 suomalaisella broileritilalla, 60 sikalassa ja 20 kanalassa vuosina 2006 ja 2007. Broileritilojen määrä on 16 prosenttia Suomen 124 tilasta, ja niiden valtavissa halleissa elää viisiviikkoisen elämänsä 25 prosenttia Suomen broilereista. Sikalat edustavat kattavasti sianlihantuotannon eri muotoja: joukossa on liha,- emakko,- siitos- ja yhdistelmäsikaloita. Otos sisältää myös yhden luomusikalan. Tutkituissa kanaloissa kanojen määrä oli tuhansista jopa satoihin tuhansiin yksilöihin.

Jokaiselta broileritilalta löytyi kuolleita, kituvia ja vammautuneita eläimiä. Vammat olivat ylensä jalka- ja siipivaurioita. Kaikilla tiloilla lintuja pidettiin valtavankokoisissa tehdasmaisissa halleissa, joissa oli 15 000–25 000 eläintä. Tiloilla, joilla linnut olivat kasvaneet isommiksi, oli erittäin vähän tilaa eläintä kohden. Suurikokoisiksi ja nopeakasvuisiksi jalostettuja lintuja on tiloilla jopa 25 neliömetrillä.

Lähes kaikissa sikaloissa emakoita pidettiin kääntymisen estävissä häkeissä. Useissa paikoissa myös joutilaat emakot oli laitettu häkkeihin. Lihasioilla oli ahtaat olot joka tilalla. Siat olivat ruhjeisia ja haavaisia, ja niillä oli yleisesti makuuhaavoja, purtuja häntiä ja verisiä hännäntynkiä. Siat olivat usein selvästi sairaita ja kärsiviä. Kuolleita sikoja löytyi joka kolmannesta vieraillusta sikalasta.

Useissa kanaloissa kuolleita kanoja lojui häkeissä ja käytävillä. Joissakin häkeissä raadot olivat pitkälle hajonneita, joten ne olivat olleet siellä kauan. Kaikkien kanaloiden olot olivat erittäin tehdasmaiset ja paikat olivat likaisia. Linnut olivat selvästi stressaantuneita ja nokkineet toisiaan.

No comments: