30.9.07

Kaukolämpö houkuttaa

HS kertoo omakotiasujien vaihtavan ryminällä kaukolämpöön. Tämä on erinomainen asia ilmaston kannnalta. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto on kuitenkin se energiatehokkain vaihtoehto.

Juuri tämän kehityksen vauhdittamiseen pyritään myös niillä energiaverojen korotuksilla. Varsinaisia korotuksia tärkeämpää on kuitenkin signaali. Sähkön ja öljyn hinta tulee nousemaan myös tulevaisuudessa, joten kaukolämpöön tai muihin järjestelmiin (maalämpö, lämpöpumput, pelletit) vaihtaminen on järkevää. Samoin energian säästämiseen pyrkiminen.

1 comment:

Hannes Tuohiniitty said...

Kaukolämpöön siirtyminen ei ole automaattisesti hyvä asia ilmaston kannalta. Sehän riippuu voimalaitoksen polttoaineesta.

Esimerkiksi Jyväskylässä aletaan rakentamaan uutta voimalaitosta, jonka raaka-aine tulee olemaan vähintään 75 % turvetta.

Keskitettyihin lämmitysratkaisuihin liittyminen on aina riski omakotiasujalle: itse ei pysty vaikuttamaan millä polttoaineella lämpö tuotetaan.

Kaukolämpöön liittyminen on muuten yllättävän kallista: noin 6-8000 e ainakin pienemmillä paikkakunnilla. Ja energian hinta on noin 5,5 snt/kWh.

On yllättävää, kuinka vähän pellettilämmitystä on käsitelty ja edistetty viime aikoina. Siinä on kuitenkin todellinen mahdollisuus bioenergian hajautettuun käyttöön. Ja polttoaineen raaka-ainekirjo on hurjasti laajentumassa. Pellettejä voidaan valmistaa ruokohelvestä, oljesta, kuorijätteestä jne.

Siinä olen samaa mieltä, että sähkön ja lämmön yhteistuotantoa pitää lisätä. Sähköa voidaan silti tuottaa hyvin pian myös pienissä aluelämpökeskuksissa, kun stirling-tekniikka tulee kaupalliseksi.