7.8.07

Tasa-arvotupo?

Sdp vaatii hallitusta julkistamaan kunta-alan palkankorotusten summan

Voisiko joku esim. demareiden suunnasta avata minulle hieman tätä vaatimusta? Olen käsittänyt asian niin, että valtion nimenomaan ei pidä julkistaa summaan, jonka se on valmis sijoittamaan, koska se sekoittaa peliä. Jos valtio ilmoittaa, että varat on +x% korotukseen niin, miksi kuntatyönantajat antaisivat yhtään enempää? Eikö neuvottelut nimenomaan pitäisi käydä ilman tietoa valtion mahdollisesta lisäpanostuksesta, joka sitten vain tulee sovittujen korotusten päälle?

Tämä oli muuten aika surkeaa: "Heinäluoma ja Filatov eivät halunneet sanoa, minkä summan hallitus heidän mielestään voisi tarjota julkisen sektorin naisvaltaisten alojen palkankorotuksiin, koska asia kuuluu hallitukselle."

Kehottaisin hoitoväkeä kyllä ihan reiluun lakkoilumeininkiin, ilman sitä tasa-arvotupon varaan ei paljon kannata laskea.

3 comments:

Anonymous said...

Lakkoilumeininkiin? Oma isoäitisi tai -isäsi ei taida olla vuodepotilaana? Resurssit ovat muutenkin tiukilla. Sekö sitten toisi sympatioita hoitajille kun lakko tappaisi ihmisiä?

Hoitajien palkat, varsinkin uusien hoitajien, ovat erittäin vertailukelpoisia julkisen sektorin palkoiksi. Tämä ei edes ole sukupuolikysymys vaan kysymys julkisen ja yksityisen sektorin välillä, joista jälkimmäinen pystyy kilpailuttamaan ja tehostamaan myös työntekijöilleen paremman palkkauksen vanhentuneen ja virheellisen riistomielikuvan vastaisesti.

Sairaanhoitojärjestelmän ongelmat ovat pitkälti samoja, joita on yleisemmin koko julkisella sektorilla. Parasta ennen päiväyksensä ohittaneen lakkoretoriikan sijaan voisit vaikkapa käydä katsomassa mitä fiksua Jyrki Kasvi kirjoittaa viimeisimmässä bloggauksessaan aiheesta.

Tapio Laakso said...

Olen Kasvin kanssa ihan samaa mieltä noista, mutta tuen silti julkisen sektorin lakkoa ihan täydestä sydämestäni.

Vaikkapa niin, että yksityisen sektorin voittoja leikataan ja kohdistetaan takaisin julkiselle puolelle. Esimerkiksi pääomatulojen verotuksessa on hyvää tarkistamisen varaa eikä esim. sitä ruoan alviakaan tarvitse lähteä leikkaamaan.

Julkisen puolen lakot pystytään kyllä toteuttamaan ihmishenkiä vaarantamatta. Hoitajien lisäksi esim. päiväkodit sulkemalla saa erittäin tehokkaita tuloksia aikaan.

Valitettavasti näillä aloilla ollaan oltu aivan liian helläkätisiä. Siihen pitäisi saada muutos.

Henrik P said...

Valtion lisärahahan ei tule sovitun päälle. Hallitusohjelmassa todetaan, että

"Hallitus on valmis tukemaan korotetulla valtionosuudella sellaista kuntasektorille
syntyvää palkkaratkaisua, joka edistää naisvaltaisten alojen palkkojen kilpailukykyä.
Korotetun valtionosuuden suuruus riippuu siitä, kuinka selkeästi kuntasektorilla
tehtävää palkkaratkaisua onnistutaan kohdentamaan koulutetuille, naisvaltaisille
aloille, joiden palkkaus ei vastaa työn vaativuutta."

Eli neuvotteluissa sovitaan palkankorotukset ja valtio sitten tukee kuntia niiden maksamisessa, mikäli kuntasektorin palkkaratkaisu kohdentuu riittävästi koulutetuille, naisvaltaisille
aloille, joiden palkkaus ei vastaa työn vaativuutta.

Eiköhän ongelma ole siinä, että kuntatalouden kestokyky on varsin heikko jo nykyisellään. Kunnille ei ole helppoa sitoutua menoihin, joista ei tiedetä millä ne katetaan.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen neuvottelijoille ei kunnian kukko laula, vaikka palkkaerot kuinka kaventuisivat, jos kunnilla ei ole varaa maksaa korotuksia, eivätkä hallitusohjelman ylimääräiset valtionosuudet riitä niihin.

Kun katsotaan yksityisellä sektorilla (kemia, teknologia, rahoitus) syntyneiden sopimusten palkkalinjaa voi jo sen saavuttaminen tehdä kuntapuolella tiukkaa. Ja palkkaeroakin pitäisi kuroa umpeen.

Kaikki ratkaisut, joilla palkkaeroa voitaisiin kaventaa, maksavat niin paljon, etteivät kunnat voi sitoutua niihin, jos valtion lisärahasta ei ole täyttä varmuutta.

Siksi se varmuus pitää saada.