16.8.07

IS huolehtii koulukirjojen kierrätyksestä ja SanomaWSOY:n voitoista

Lukiolaisten liitto otti vähän aikaa sitten kantaa kasvaviin oppikirjakustannuksiin. Kustantajilla on tapana uusia oppikirjat joka vuosi, jotta kierrättäminen ei olisi mahdollista.

Eilinen (15.8.) Ilta-Sanomat huolehti pääkirjoituksessaan siitä, että jotkut kaupungit käyttävät peruskouluissa samoja kirjoja moneen kertaan. Tämä kuulemma aiheuttaa epätasa-arvoa eri kunnissa asuvien lasten välillä. Etenkin Turku ja Helsinki olivat pahiksia, kun ostavat niin vähän uusia kirjoja.

Olen harvoin törmännyt yhtä umpikorruptoituneeseen kirjoitukseen maan päälehdissä. IS on osa SanomaWSOY-konsernia, joka sattuu omien sanojensa mukaan olemaan "Euroopan johtavia oppimateriaalien kustantajia". IS huolehtii tasa-arvoon vedoten lähinnä oman konserninsa voitoista. Yhteyden esiin tuominen myös kirjoituksessa olisi ollut hyvän journalistisen tavan mukaista.

4 comments:

mr_Zombie said...

Voisi olla aika siirtyä malliin, jossa valtio kustantaisi oppikirjojen kirjoittamista, niin että kirjat siirtyisivät automaattisesti public domainiin. Wikityyppisillä ratkaisuilla koulut ja opettajat (ja miksei oppilaatkin) voisivat parannella niitä sen jälkeen pikkuhiljaa. Luulisi tällaisen laskevan huomattavasti kirjakustannuksia sekä kouluilla että oppilailla/opiskelijoilla.

Anonymous said...

Leffavinkki..

http://www.finnkino.fi/movie/1491/

Kannattaa käydä katsomassa jo melkein
sen vuoksi että kyseessä on eurooppalainen elokuva ja pääosaa näyttelee Charlotte Gainsbourg.

Tuomas Nurmela said...

Helsingissä opetuslautakunta viimeksi viime vuoden lopulla päätti osoittaa kouluille lisää rahaa oppimateriaalihankintoihin. Vastuu rahojen käytöstä on kuitenkin kouluilla. Siellä nimittäin on paras tieto siitä minkälaisia oppimateriaaleja todellisuudessa juuri kyseisessä koulussa tarvitaan.

Ennen ko. päätöstä Helsingissä on muutenkin laitettu suhteellisen paljon rahaa oppimateriaalien uusimiseen. Eli aivan yksioikoisesti ei voi IS:n tapaan tarkastella pelkkiä oppikirjahankintoja.

Anonymous said...

Josko joku skannaisi lukion kirjat esim. brasilialaiselle serverille. Tekisivätköhän opettajat ilmiantoja Kopiostolle?