11.6.07

Maailman suurin pride

Kolme miljoonaa marssi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta Brasiliassa. Aihe on tärkeä. Edelleenkin monet ihmiset ja valtiot haluavat sotkeutua siihen millaisella kokoonpanolla aikuiset ihmiset haluavat rakastaa ja rakastella.

ViNO järjesti 2.-3.6. matkan Riikan Pride-tapahtumaan tukeakseen Latvian homoliikettä. Monessa Itä-Euroopan maassa seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumisessa on paljon parannettavaa.

Helsingin Pride järjestetään 30.6. Tallinnan Pride 11.8.

13 comments:

sozaburo said...

Voisitko tehdä katsauksen islamilaisen maailman homo-skeneen?

Vai aiheuttaisko katsauksen lopputulos ristiriitoja multikulti-ideologian kanssa?

Tapio Laakso said...

Luuletko todella, että en ole varsin hyvin tietoinen seksuaalivähemmistöjen vaikeasta tilanteesta muslimimaissa? Näiden ihmisten kanssa tarvitaan aivan samalla tavalla solidaarisuutta kuin Itä-Euroopan vähemmistöjen kanssa, joita alistaa kristitty ajattelu.

Rajojen yli liikkumista pitää helpottaa, jotta esim. vainotut homot voivat liikkua rajojen yli. Samalla tavalla kuin Suomessa monet tavalla tai toisella erilaiset ihmiset pakenevat ahdistavilta pikkupaikkakunnilta.

Jussi K. Niemelä said...

Myös Yhdysvalloissa homoseksuaalien asema on viime vuosina radikaalisti vaikeutunut, kiitos sellaisten merkittävien äärikristillisten ja äärikansallismielisten vaikuttajien kuin äskettäin kuolleen Jerry Falwellin, Pat Robertsonin ja Ted "Pata-kattilaa-soimaa" Haggardin (ks. juttuni "Ateismin uusi aalto Yhdysvalloissa; Vapaa Ajattelija 3/07). Luulisin, että presidentti Bush on näiden tukijoidensa linjoilla. Tästähän Sozaburon oudohkoa päättelyä mukaillen seuraa loogisesti ristiriitoja kristillis-kansallismielisen ideologian kanssa.

Tapio Laakso said...

Jos ehdin, voisin kyllä myöhemmin postata linkkejä artikkeleihin ym. joissa käydään läpi seksuaalivähemmistöjen tilannetta muslimimaissa. Ja tietty järjestöihin, jotka vääntävät aiheesta.

Helem on libanonilainen järjestö:
http://www.helem.net/

Jussi K. Niemelä said...

Seksuaalivähemmistöjä edustavilla muslimeilla on myös oma MySpace-sivu:

www.myspace.com/lgbtqmuslims

Ja tietty heidän tunnetuin edustajansa on Irshad Manji:

http://www.myspace.com/irshadmanji

www.muslim-refusenik.com

Anonymous said...

jussi k niemelä: "Tästähän Sozaburon oudohkoa päättelyä mukaillen seuraa loogisesti ristiriitoja kristillis-kansallismielisen ideologian kanssa."

Niin siis mitä ristiriitoja?

Russ said...

Ongelmana tässä onkin nyt se kun vähemmistöt alkavat nokittelemaan toisiaan, ja koska vähemmistöt ovat oletuksena hyviä ja sorrettuja, niin siinä menee punavihreällä bitti ristiin, eikä oikein voi käsittää miten nyt tuollainen suloinen muslimivähemmistö ei käyttäydy kuin vähemmistön "kuuluu" käyttäytyä".

Monikulttuuri tuo vinon pinon konflikteja. Tulee mieleen yksi homojen lehti jossa toimittaja joutui irtisanoutumaan kritisoidessaan muslimien asennetta homoja kohtaan, tätä ennen kyseinen lehti oli ruotinut oikeastaan kaikkia uskontoja, kerran kun tökkäsi islamia - sitten tuli ongelmia. Tässäkään ei vähemmistö, eli seksuaaliset vähemmistöt käyttäydy kuten vähemmistöjen odotetaan hyväihmisten-doktriinien mukaan käyttäytyvän, eli söpöilevän ja hurraavan vierestä kauniille ideologialle.

http://www.guardian.co.uk/uk_news/story/0,3604,1676429,00.html
http://www.guardian.co.uk/letters/story/0,3604,1677330,00.html

Tapio Laakso said...

Vähemmistöt eivät ole mikään monoliittinen yksikkö, jotka käyttäytyvät (tai joiden pitäisi käyttäytyä) jollain tietyllä tavalla. On siis olemassa myös muslimihomoja - mikä ei liene kovin yllättävää.

Minä tuen muslimeille täsmälleen samoja oikeuksia joita tuen itselleni, sinulle ja seksuaalivähemmistöille. Näihin kuuluvat esimerkiksi oikeus liikkua vapaasti, rakastaa ketä huvittaa ja tehdä työtä kunnollisilla ehdoilla. Poliittisia vastustajiani ovat ne, jotka asettuvat näitä oikeuksia vastaan ihan kulttuurista riippumatta. Minulla ei ole ongelmaa sanoa muslimiyleisön edessä, että tuen homojen oikeuksia. Jos ei miellytä, voi voi.

Mutta aivan samalla tavalla joudun vääntämään seksuaalivähemmistöjen oikeuksista keskustalaisten mieskansanedustajien kanssa. Ehkä heidät pitäisi karkottaa?

Ei siitä niin kauhean pitkää aikaa ole, kun vapaata liikkumista ja muuttamista kunnasta toiseen pidettiin mahdottomana ajatuksena. Neuvostoliiton kaatuessa pelättiin ihmisvyöryä. EU:hun liityttäessä pelättiin portugalilaisia sosiaalipummeja.

Anonymous said...

"Minulla ei ole ongelmaa sanoa muslimiyleisön edessä, että tuen homojen oikeuksia."

Riippuu tyystin kontekstista. Jos Islamabadiin suunniteltaisiin Pridea, ja viranomaiset uhkailisivat ankarilla vastatoimilla ja erilaiset puolisotilaalliset muslimiryhmittymät vielä paljon pahemmalla, niin uskaltaisitko lähteä sekaan tukijäseneksi?

"Minä tuen muslimeille täsmälleen samoja oikeuksia joita tuen itselleni, sinulle ja seksuaalivähemmistöille."

Entä vastuu? Entä jos muslimit itse eivät enemmistönsä osalta kannata monia näistä oikeuksista? Eikö tällöin synny ratkaisematon, yhteiskunnan sisäinen konflikti?

"Mutta aivan samalla tavalla joudun vääntämään seksuaalivähemmistöjen oikeuksista keskustalaisten mieskansanedustajien kanssa. Ehkä heidät pitäisi karkottaa?"

Ei nyt kai kuitenkaan aivan samalla tavalla? Iranilaisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan 4000 lesboa ja homoseksuaalia on teloitettu Iranissa vallankumouksen jälkeen. Tämä on vasta jäävuoren huippu, lukemattomat ovat joutuneet kidutetuiksi, vangituiksi, omaistensa pieksemäksi, perheestä karkotetuiksi, kaduille elämään. Eikä homojen asema ole yhtään sen parempi Syyriassa, Saudi-Arabiassa, Jemenissä, Pakistanissa jne.

ns. "maltillisemmissakin" muslimivaltioissa kuten Malesiassa homoseksuaalisuudesta seuraa vankeutta. Turkki on yksi suhteessa "parhaimpia" muslimimaita LGB-ihmisille, koska sekulaari lainsäädäntö periaatteessa suojaa oikeudet, mutta asenneilmapiiri on huononemaan päin Islamin noustessa maaseudulta kaupunkeja kohden.

Kun muslimit tulevat Eurooppaan he tuovat mukanaan keskimääräiset asenteensa LGB-ihmisiä kohtaan. Asenteiden ei ole tutkimuksissa todettu lieventyvän 2. tai 3. sukupolven kohdalla. Kun Euroopan demograafinen muutos tapahtuu, ja muslimit tämän vuosisadan aikana lähenevät lopulta enemmistön asemaa EU-alueella, niin jos nuo asenteet eivät siihen mennessä (ja jo sitä ennen yhteiskunnallisen vaikutuksen kasvaessa) ole radikaalisti muuttuneet, ovat synkät ajat edessä lesboille, homoille ja bi-ihmisille. Tästä kehityksestä on vastuu muslimien valtavaa maahanmuuttoa (n. miljoona vuositasolla) tukevilla.

Ecce Homo näyttelystä Ruotsissa vajaa vuosikymmen sitten eivät suurinta meteliä nostaneet paikalliset fundamentalistiset kristityt, he ovat tottuneet sananvapauteen. Näyttely sai kuitenkin osakseen aggressiivisen kritiikin tulvan.

Russ on myös oikeassa, että vähemmistöajattelun lainalaisuudet ristiriitaisuudestaan huolimatta tekevät keskustelun mahdottomaksi. Ei ole mahdollista julkisesti todeta (mikään lehti ei julkaisisi sitä, tai siitä seuraisi tuohtumuksen tulva), että keskimääräisesti muslimien asenteet homoja kohtaan ovat hyvin vihamielisiä, ja että asialle pitäisi pyrkiä tekemään jotain, koska silloin syyllistyy muslimeja koskevan yleistyksen tekemiseen (ei ole väliä, että se on totuuden mukainen), ja on rasisti.

Kun totuudet tekevät ihmisestä rasistin, ja totuuksien ääneen lausuminen on suurempien hyveiden nimissä hiljennetty, niin on jo korkea aika pysähtyä miettimään, minne me olemme oikein yhteiskuntana menossa, ja miksi?

Jussi K. Niemelä said...

Tapsa tuossa jo tyhjentävästi vastasikin nimettömän kysymykseen ristiriidoista ja poliittisista käsityksistä, joita valveutuneen ja sivistyneen ihmisen tulee vastustaa.

Konservatiivisesti ajattelevat kristilliset nationalistit ja kepulaisjuntturat ovat ideologisesti erittäin lähellä muslimifundamentalisteja. Ulkoryhmä, joka demonisoidaan, on vain joissain tapauksissa eri. Ei ihme, että Yhdysvalloissa vaikuttavia kristillisiä konservatiivipiirejä kutsutaan Amerikan talibaneiksi.

http://adultthought.ucsd.edu/Culture_War/The_American_Taliban.html

Usein yhteisiä vihollisia tietenkin myös näiltä toisiaan vihaavilta fanaatikoilta löytyy, mm. ateistit, luonnontieteellisesti ajattelevat (erityisesti evoluutiobiologit ja kaikki evoluutioteorian hyväksyjät), naiset ja seksuaalivähemmistöt. Ja sen verran eroa toki löytyy, että muslimifundamentalisteilla ei ole taipumusta maltillisempaan nationalistiseen kulttuurirelativismiin. Sen sijaan Amerikan talibaneilla ei ole epäilystäkään omien, kristillis-nationalististen arvojensa "objektiivisuudesta".

Tapio Laakso said...

Muutamia islam & homot linkkejä:

Hollanti ryhtyy myöntämään turvapaikkoja iranilaisille homoille ja lesboille. Tämä on erinomainen päätös. Käydystä keskustelusta voinen tulkita, että edellä puhuneet maahanmuuttokriitikot ja homojen ystävät tukevat lämpimästi vastaavaa päätöstä Suomessa. Eikö?

2006 vietettiin homofobian vastaista päivää Beirutissa. 2007 tilannetta en tarkistanut. Taustalla mainitsemani Helem. Uutinen on sivulta, joka raportoi kansalaisoikeustaistelua Lähi-idässä.

CNN:n artikkeli Lähi-idän homojen oikeuksia ajavasta kamppailusta.

http://www.gayegypt.com/

Al Fatiha on järjestö muslimi HBTL-ihmisille. Imaan on toinen vastaava.

Ainakin jotkut fundikset ovat huolissaan, että musliminuoret saavat pahoja vaikutteita, kun ovat perustaneet eheyttämisjärjestön.

Gay Middle East

Alternet: To Be Gay and Muslim

sozaburo said...

"Käydystä keskustelusta voinen tulkita, että edellä puhuneet maahanmuuttokriitikot ja homojen ystävät tukevat lämpimästi vastaavaa päätöstä Suomessa. Eikö?"

Kyllä. Puolestani Suomi voi antaa turvapaikan ko. henkilöille.

Olen maahanmuuttokriitikko sillä perusteella, että en päästäisi maahan ketään, joka ei pysty elättämään itse itseään.

Tai mikäli henkilö ei pysty elättämään itse itseään hän voisi saada oikeuden muuttaa maahan mikäli joku muu taho vastaisi hänen elatuksestaan. Ja tämä muu taho ei ole kunta tai valtio eli veronmaksajat vaan yksityinen henkilö tai järjestö, joka ei saa tulojaan muiden lompakosta muuten kuin vapaaehtoisesti.

Islam sen sijaan on ongelma. Pieni määrä muslimeja vielä menee, mutta määrään kasvaessa Suomi, Eurooppa, tai mikä tahansa muu maa tai alue muuttuu Afrikaksi ja Lähi-idäksi.

Tarkoitus ei ole muuttaa koko maailmaa Afrikan tai Lähi-idän kaltaiseksi takapajulaksi.

Tapio Laakso said...

Yllä on maininta siitä, että Eurooppaan muuttaa vuositasolla noin miljoona muslimia. Olisin kiinnostunut tiedon alkuperästä.

OECD:n tilastot näyttävät, että EU25(+Norja ja Sveitsi) muutti vuonna 2004 2,8 miljoonaa ihmistä. Eurostatin vuosikirjan näyttää nettomaahanmuutoksi EU25-maihin samalle vuodelle n. 1,8 miljoonaa.

Kun käy läpi OECD:n tilastoa, jossa näkyvät alkuperämaat niin tuo mijoona näyttää jäävän aika kauas, mutta voi olla, että tulkitsen väärin.

Espanjaan tuli eniten ihmisiä seuraavista maista:

Romania (89500)
Morocco (58800)
United Kingdom
Bolivia
Argentina
Bulgaria
Colombia
China
Brazil
Peru
Ecuador
Germany
Ukraine
Venezuela
Uruguay (9800)
Others (265700, mutta pienempiä ryhmiä kuin tuo edellinen)