27.6.07

Kesätunnelmia

Olin kesätentissä tänään. Joko tentaattori oli kesätunnelmissa tai vaihtoehtoisesti opiskelijoiden luovuuden tukija, kysymys kuului: "Keksi itse lukemistasi kirjoista kaksi kysymystä ja vastaa niihin."

Tentin teeman oli globaalitalous ja elintaso (talous- ja sosiaalihistoriaa). Luin mm. Kenneth Pomeranzin klassista "miksi Eurooppa vaurastui, muut eivät" -kysymystä käsitelleen teoksen. Kirja sisältää ihan hyvää kritiikkiä "länsieurooppalaiset vaan olivat niin paljon fiksumpia" -selityksille.

Mökkijuhannus oli rauhoittava. Fiilikset ovat sen suuntaiset, että tietokoneen avaaminen lähinnä ärsyttää. Onneksi sähköposti on hiukan rauhoittunut kesän myötä.

3 comments:

Ville E. said...

Kiinnostavaa. Mitäpä kysyit itseltäsi?

Aija said...

Mielenkiintoinen konsepti. Mihin kysymyksiin siis vastasit tentissä?

Tapio Laakso said...

Kysyin:

1) Miten mainittu Pomeranz selittää "Euroopan erityistien"?

V: Hiilen käyttö ja Amerikan valloittaminen auttoivat Euroopan pääsemään ylitse rajallisen maa-alan aiheuttamista pidäkkeistä. Hiili tarjosi polttoainetta vähenevien metsien tilalle ja Amerikasta saatiin ruokaa ym.

2) Mitä haasteita liittyy eri alueiden ja valtioiden väliseen vertailuun?

Tässä pohdin ongelmia, jotka nousevat siitä, kun lähdetään olettamaan esim., että valioita voi noin vaan keskenään vertailla yhteismitallisesti.