16.5.07

JSN kannattaa nettikeskustelujen ennakkosensuuria

HS: Julkisen sanan neuvosto suosittaa, että verkkokeskustelujen puheenvuorot seulotaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Aika uskomatonta, ilmeisesti vapaata nettikeskustelua yritetään ihan tosissaan tuhota. Mitenköhän tämä näkemys suhtautuu esimerkiksi blogeihin? Onko palveluntarjoajan (esim. Blogspot) tarkastettava etukäteen kaikki kirjoitukset ja blogit? Vai pitääkö uuden hankkijan jotenkin ensin todistaa henkilöllisyytensä ja tämän jälkeen hän on vastuussa esim. kommenttien soveliaisuudesta?

Ja mitä hiton väliä tällaisella lailla on, kun esim. tämä Blogspot ei sijaitse Suomessa?

Tässä blogissa harjoitetaan ennakkosensuuria. Kyseessä on kuitenkin minun valintani ja toivon todella, että muilla palstoilla voidaan tehdä toisenlaisia valintoja. Tämä siitäkin huolimatta, että anonyymien keskustelijoiden suoltaman kuran määrä on yleensä varsin massiivinen.

12 comments:

Anonymous said...

"Tässä blogissa harjoitetaan ennakkosensuuria. Kyseessä on kuitenkin minun valintani ja toivon todella, että muilla palstoilla voidaan tehdä toisenlaisia valintoja."

Kannatat siis itse tekemääsi ennakkosensuuria, mutta vastustat jos muut harrastavat sitä? Mainiota logiikkaa.

Siitä olen kyllä samaa mieltä että lakiin ei todellakaan mitään pakkovaatimuksia tule sisällyttää.

Anonymous said...

JSN tarkoittaa tiedotusvälineitä, jotka ovat sen alaisuudessa. Eli JSN:n sanomisilla ei ole mitään tekemistä yksityisten ja niiden muiden, jotka eivät ole JSN alaisuudessa.

Mika Illman taas tarkoitti, että kaikki keskustelut pitäisi asettaa valvontaan sanktioiden uhalla.

Tapio Laakso said...

Ymmärsit aivan väärin. Jokaisen palstan pitäjän on saatava itse valita oma linjansa. En minä siihen puutu, jos sinä haluat moderoida omaa blogiasi ja joku toinen ei halua.

Anonymous said...

"Ymmärsit aivan väärin. Jokaisen palstan pitäjän on saatava itse valita oma linjansa. En minä siihen puutu, jos sinä haluat moderoida omaa blogiasi ja joku toinen ei halua."

No en aivan väärin, en vain oikein osaa ilmaista mielipidettäni; tarkoitan siis sitä, että jos vastustat sensuuria niin miksi käytät sitä itse?

Siis jokaisen pitää saada valita linjansa itse, mutta sinä kuitenkin valitset sen sensuurilinjan jota juuri ehdotetaan, ja jota samaan aikaan silti vastustat.

Eli tavallaan siis kannatat sensuuria, kunhan sitä ei laissa määritellä, mutta kuitenkin haluat että sitä toteutetaan käytännössä.

Jussi K. Niemelä said...

Ymmärrän tässä Tapsaa enemmän kuin hyvin. Yhdessä Osmo Tammisalon kanssa pitämälläni naistutkimuskriittisellä Keisarinna-blogilla ei ole kommentointimahdollisuutta lainkaan. Meillä ei yksinkertaisesti ole aikaa moderoida kommentteja ja ilman moderointia keskustelu ei pysy asialinjalla.

Jokainen voi vastata kirjoituksiimme omilla blogeillaan, lehdissä ja kirjoissa ja kuten Tapio totesi, jokainen valitkoon oman linjansa moderoinnin suhteen.

Minkäänlaista ennakkosensuuria en tietenkään kannata, päinvastoin. Avoin keskustelu kiusallisistakin aiheista kuuluu olennaisena osana demokratiaan.

Tapio Laakso said...

Julkaisulla on oikeus päättää mitä julkaisee. Se pätee Hesariin, Pelit-lehteen ja tähän blogiin. Jos joku ihminen tai taho haluaa tehdä julkaisua niin ei muilla ihmisillä ole mitään oikeutta saada itseään kuulluksi kyseisessä julkaisussa (rajoitettua vastineoikeutta lukuunottamatta). Sen sijaan jokainen on oikeutettu perustamaan ihan oman julkaisun.

Adelphi said...

"Julkaisulla on oikeus päättää mitä julkaisee."

Tämä pitää tietenkin paikkansa, mutta et siltikään vastannut anonyymin varsinaiseen kysymykseen: "jos vastustat sensuuria niin miksi käytät sitä itse?"

En tarkoita sensuurilla vain ennakkomoderointia, joka on mielestäni järkevää ja kannatettavaakin, vaan asiallisten ja kiusallisia kysymyksiä sisältäneiden viestien sensurointia, jota olet harjoittanut monia kertoja. Miksi?

Tapio Laakso said...

Koska tästä blogista ei tehdä kulttuurirasistien temmellyskenttää.

Jos se sitten vahingoittaa minun poliittista uskottavuuttani, kun en halua vastata kaikkiin "asiallisiin" tai "kiusallisiin" kysymyksiin niin se on kai minun häpeäni.

Minulla on ihan tarpeeksi tekemistä ilmankin, että käyn loputtomia ja ylipäätänsä melko turhia ja turhauttavia nettikeskuteluja kaikenmaailman anonyymien tyyppien kanssa.

Järjestetään joskus keskustelutilaisuus, jos esimerkiksi maahanmuuttokriitikot oikeasti haluavat asioista puhua silmästä silmään ja yleisön edessä.

Adelphi said...

"Järjestetään joskus keskustelutilaisuus, jos esimerkiksi maahanmuuttokriitikot oikeasti haluavat asioista puhua silmästä silmään ja yleisön edessä."

Erinomainen idea. ViNO ry:n toisena puheenjohtajana voit varmaan ryhtyä puuhaamaan tällaista keskustelutilaisuutta?

Keskustelutilaisuuteen voisi tulla ViNOn ja Vihreiden edustajia ja toiselle puolelle tunnetuimpia suomalaisia maahanmuuttokriitikoita. Voit aloittaa kutsumalla paikalle omalla nimellään kirjoittavat maahanmuuttokriitikot, joita heitäkin on ihan riittävästi yhteen keskustelutilaisuuteen, esim. Mikko Ellilän, Jussi Halla-ahon, Vera Izrailitin, Teemu Lahtisen, Lotta Rodin, Sampsa Rydmanin. Olen jokseenkin varma, että he tulisivat kutsuttuina paikalle, jos vain pääsisivät. Samalla kutsun voisi osoittaa myös anonyymeille nettikirjoittajille, jos joku heistä vaikka haluaisi käyttää tilaisuutta tullakseen "kaapista ulos".

Juuri tällainen julkinen ja avoin keskustelu maahanmuuttoasioista on sitä, mitä suomalaisessa yhteiskunnassa tällä hetkellä tarvittaisiin. Olen iloinen, että olet tässä asiassa kanssani samoilla linjoilla. Toivottavasti keskustelutilaisuuden järjestely ei kuitenkaan jää vain näihin kommentteihin.

Kekke said...

"Järjestetään joskus keskustelutilaisuus, jos esimerkiksi maahanmuuttokriitikot oikeasti haluavat asioista puhua silmästä silmään ja yleisön edessä."

Ei mikään huono idea. Kannatan lämpimästi.

Tapio Laakso said...

Teemu Lahtisen kanssa olen tällaisessa keskustelussa joskus ollutkin. Merkintä aiheesta löytyy blogini arkistosta sekä Teemun blogista myös. Tuolloin järjestäjänä olivat Keskustanuoret.

Muistuttakaa asiasta syksyllä. Kesä on lomailua varten.

Jussi K. Niemelä said...

Jep, näiden kommenttien jälkeen kenenkään on turha tulla väittämään, että vihreät vastustaisivat maahanmuuton ongelmista puhumista.