9.4.07

Kansanmurhasta epäilty kiinni

Viime viikolla tapahtunut Ruandan kansanmurhasta epäillyn henkilön kiinniotto Suomessa oli kiinnostava tapaus. On tärkeää nähdä, että tällaiset rikolliset eivät voi ajatella olevansa turvassa missään. Ihmisoikeusjärjestöt ovat puhuneet paljon rankaisemattomuuden ongelmista.

Toivottavasti turvapaikkaprosessin jatkuva kiristyminen ei johda siihen, että ainoat, joilla on mahdollisuus saada turvapaikka, ovat juuri edellä mainitun kaltaisia rikollisia. Heillä, kun on erittäin hyvä syy pelätä turvallisuutensa puolesta kotimaassaan ja ehkä jopa keinoja osoittaa pelkonsa todelliseksi.

5 comments:

Anonymous said...

Aivan pimeää tekstiä, eiköhän ne kansanmurhaajat pääse sisään nimenomaan siksi että politiikka on liian löysää eikä ole valtuuksia kunnolla tarkastaa taustoja. Eihän joistakin maista tulevilta vaadita edes mitään papereita, ja silti oleskelulupa onnistuu; yllätys jos osa henkilöistä onkin aivan eri porukkaa kun millä nimellä ovat ilmoittautuneet 'pakolaisiksi'.

Tapio Laakso said...

On kai aika selvää, että ihminen, joka pakenee vainoa, tekee sen usein ilman papereita. Ihan noin oman turvallisuutensa vuoksi.

Turvapaikkaprosessi toimii niin, että hakijan on osoitettava itse joutuneensa vainon kohteeksi. Tämä on tietenkin Suomesta käsin äärimmäisen vaikeaa. Tähän ei riitä esim. se, että tulee vaikkapa Irakista eli maasta, joka on sisällissodassa vaan vainon on oltava henkilökohtaista. Ulkomaalaisivirastolle jo se, että ihminen on päässyt hengissä Suomeen asti, on osoitus siitä, että vaino ei ole ollut riittävää.

Nimenomaan äärimmäinen taustojen tsekkaaminen ja todisteiden vaatiminen johtaa siihen, että suuri osa ihmisistä ei kykene tätä tekemään. Sen sijaan esim. aiempien hallitusten palveluksessa olevat tyypit pystyvät.

Tapio Laakso said...

Jokainen asiaan perehtynyt tietää, että Suomen turvapaikkapolitiikka on äärimmäisen kireää ja johtaa jatkuviin inhimillisiin tragedioihin.

Anonymous said...

"On kai aika selvää, että ihminen, joka pakenee vainoa, tekee sen usein ilman papereita. Ihan noin oman turvallisuutensa vuoksi."

Ja on kai yhtä selvää, että kuka tahansa sotarikollinen tai psykopaattitappaja voi heittää ne paperinsa mäkeen.

"Tähän ei riitä esim. se, että tulee vaikkapa Irakista eli maasta, joka on sisällissodassa vaan vainon on oltava henkilökohtaista."

Täyttä tuubaa, Irakhan on yksi niistä maista joista tuleville tällä hetkellä myönnetään automaattisesti oleskelulupa ilman sen kummempia perusteluja.

"Ulkomaalaisivirastolle jo se, että ihminen on päässyt hengissä Suomeen asti, on osoitus siitä, että vaino ei ole ollut riittävää."

Toki taustat selvitettäessä selvinnee myös jos kyseinen henkilö on esim kansainvälisesti etsitty joukkomurhaaja?

Anonymous said...

"On kai aika selvää, että ihminen, joka pakenee vainoa, tekee sen usein ilman papereita. Ihan noin oman turvallisuutensa vuoksi."

Höpö höpö. Paperit heitetään menemään nimenomaan sen takia, että henkilöllisyys ja lähtömaa ei paljastuisi.