9.3.07

Perusturvauudistus - kolme syytä

Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen puhuu perusturvan uudistamisen puolesta Kelansanomissa. Perustulolle Huuhtanen ei lämpeä, mutta uudistustarpeista hän puhuu samalla tavalla kuin perustulon kannattajat: "Minulla on sellainen tunne, että Suomelle olisi eduksi, jos sosiaaliturva selkeytettäisiin irti moninaisesta syyperusteisuudesta."

Huuhtasen tärkein viesti on, että järjestelmä kaipaa kokonaisuudistusta.

Tässä kolme mielestäni keskeistä syytä perusturvauudistukselle:

1) Väliinputoamiset. Monimutkainen syyperustainen järjestelmä aiheuttaa tilanteita, joissa ihmiset putoavat kaiken turvan ulkopuolelle. Tällaisia tilanteita ei saisi päästä syntymään.

2) Epäsäännölliset tulot aiheuttavat ongelmia. Nykyinen sosiaaliturva on suunniteltu tilanteeseen, jossa palkkatyö tarkoittaa kokopäiväistä, vakituista työtä. Epäsäännölliset tulot aiheuttavat jatkuvia hankaluuksia sosiaaliturvan kanssa.

3) Kannustinloukut. Ihmisiä ei pidä pakottaa töihin, mutta työn pitää olla aina kannattavaa. Nyt sosiaaliturvajärjestelmä synnyttää tilanteita, joissa esimerkiksi pienen keikkaduunin palkasta ei juuri lisätuloja tule.

1 comment:

Rosa Meriläinen said...

Mä en kuole, jos tehdään perusturvauudistus, jonka nimi ei ole perustulo, mutta jolla on de facto samat vaikutukset. Kunpa muutkin uudistusmieliset kuin vihreät löisivät omia mallejaan pöytään, niin päästäisiin konkreettiseen keskusteluun. Mitähän muuta kuin perustuloa Huuhtanen mahtaa tarkoittaa sillä, että luovutaan syyperusteisesta sosiaaliturvasta?