3.3.07

New Public Management

Eilisen kampanjapäivän päätteeksi tuli käytyä hieman baarikeskustelua palveluiden tuotannosta. Haluaisin ehtiä jossain vaiheessa tutustumaan kunnolla New Public Management -ideologiaan ja sen seurauksiin. Kyse on siis ajatuksesta tuoda markkinapohjaisia menetelmiä julkiseen hallintoon (esim. tilaaja-tuottaja -malli). Taustalla on kuvitelma siitä, että markkinapohjaiset ratkaisut ovat aina parhaita.

Yksi esimerkki on julkisten hankintojen kilpailuttamisen pakko. Hintojen ja laadun vertailu on tietysti järkevä asia, mutta hankintojen tekeminen etukäteen päätettyjen kriteerien avulla on absurdia. Tämä johtaa siihen, että asetetuista kriteereistä poikkeavaa, parempaa tuotetta ei voida hankkia tai kunta on välittömästi markkinatuomioistuimessa.

Yksityisillä yritykset eivät joudu omassa toiminnassaan harjoittamaan mitään tällaista idiotismia. He ostavat sitä, mikä heidän mielestään on parasta ja sillä siisti. Kunnat sen sijaan käyttävät valtavat summat verovaroja ja muita voimavaroja oikeanlaisten kilpailutusten järjestämiseen.

Hölmöläisten hommaa.

1 comment:

Anonymous said...

Millähän toisella keinolla hra.Laakso hoitaisi kilpailutuksen, jotta se olisi yhdenvertainen ja syrjimätön kaikkien osapuolten näkökulmasta? Kannattaisi ottaa selvää siitä, minkä vuoksi hankintalaki on säädetty eli mitkä tekijät ovat sen taustalla. Ei näitä lakeja turhaan tai muiden kiusaksi tehdä. Ja tämä lakihan tulee suoraan EU:sta, joten syyttävää sormea voi heristellä sinne suuntaan...Aiemminhan esim. kunnat ostivat hankintansa paikkallisilta yrittäjiltä ja näin ylläpitiviät mm. työllisyyttä ym. yritystoimintaa paikallistasolla.Toisin on nykyään.